Modul in care oamenii lucreaza se schimba cu adevarat extrem de rar. De obicei, cauza este un eveniment istoric major – de exemplu, revolutia industriala sau, cel mai recent, pandemia de COVID-19 -, care are consecinte pe termen lung sau care schimba in mod ireversibil peisajul pietei muncii.

Ca urmare a dezvoltarii si distribuirii pe scara larga a vaccinurilor anti-COVID-19, modul in care lucram se schimba din nou, angajatii incepand sa se intoarca la birou intr-o proportie mai mica sau mai mare. Totusi, angajatorii se confrunta cu discrepanta tot mai mare dintre modul in care ei si angajatii lor vad viitorul.
Tot mai multi angajati vor sa lucreze in mod hibrid
Conform unui studiu realizat de McKinsey, angajatii simt ca angajatorii nu au planuri bine stabilite in ceea ce priveste modul in care se va schimba felul in care lucreaza. Desi companiile si-au anuntat intentia de a adopta modelul hibrid, angajatii considera ca nu exista claritate in ceea ce priveste procedurile, politicile, asteptarile si abordarile care urmeaza a fi adoptate. Odata cu redeschiderea birourilor, companiile se vad nevoite sa se adapteze si sa ofere echipelor diverse modele de a lucra. Modelul hibrid este mai complicat de gestionat decat unul complet remote. Un studiu Deloitte a relevat ca organizatiile cauta metode de a reduce costurile si de a creste productivitatea – 73% vor sa implementeze sistemul hibrid (astfel, angajatii vin la birou doua sau trei zile pe saptamana), 14% prefera ca angajatii sa lucreze de la distanta, iar 9% dintre companii vor ca angajatii sa fie prezenti la birou zilnic.
Citește mai mult: agendaconstructiilor.ro