O analiză de Laura Globaru, HR Manager CEE and Denmark
În anul 2025 primii membrii ai Generației Z vor împlini 27 de ani. Aceasta înseamnă că vor fi în plină ascensiune a carierei lor profesionale, vor exprima deschis opiniile sociale și politice, vor da tonul nu doar în cadrul culturii organizaționale ci și la nivelul societății întregi pentru următorii 3-5 ani, militând activ pentru justiție socială, probleme de mediu, egalitate, incluziune și echilibru mental.
Astăzi ei ocupă o varietate de funcții în cadrul companiilor, de la roluri de bază până la poziții de management entry-level cum ar fi Coordonatori de proiecte, Lideri de echipă, Supervizori, Analiști de business.
Generația Z reprezintă aproape 30% din forța de muncă la nivel global, depășind numeric generația Boomers în multe companii. Studiile McKinsey arată că 38% dintre membrii acestei generații își doresc să devină CEO (un procent mult mai mare decât în cazul altor generații, drept dovadă există astăzi în SUA peste 6,000 de poziții de conducere ocupate de tineri în segmentul de vârstă 18-27 ani).
Generația Z a adus, în cadrul companiilor, noțiuni precum Leaderul Empatic sau Mentoratul Inversat (Reverse Mentoring) dezvoltând astfel medii de lucru prietenoase și colaborative.
Învățarea bidirecțională din Mentoratul Inversat este o strategie win-win, care aduce beneficii atât angajaților, cât și companiilor. Astfel, companiile pot rămâne competitive, adaptate schimbărilor din societate la care tinerii sunt conectați în timp real.
Leaderul Empatic înțelege nevoile echipei sale, comunică ușor și oferă feedback, ascultă pentru a înțelege, prioritizează sănătatea mentală, caută sens în muncă și își susține și inspiră colegii.
Tinerii Generației Z sunt adepții diversității și incluziunii și încearcă să ofere tuturor șanse egale. Dintre toate generațiile aflate acum pe piața muncii, ei sunt cei mai sensibili la problemele legate de discriminare și inegalitate. Ei mențin ridicat moralul echipelor având o abordare pozitivă și cooperantă care se reflectă și în scădererea numărului de plecări din organizațiile unde ei ocupă funcții de conducere.
Generația Z este cea mai educată generație de până acum, fiind totodată adaptabili și deschiși la schimbare, dispuși să învețe noi metodologii. Sunt creativi, motivați de independență astfel că mulți visează să devină antreprenori. Fiind la începutul carierei lor, lipsa de experiență, dificultatea de a se concentra timp îndelungat sau de a efectua sarcini repetitive îi poate face dificil de asimilat într-o organizație rigidă însă în companiile agile ei reprezintă forțe motrice.
În concluzie, Generația Z are un potențial imens și remodelează astăzi nu doar economia (atingând vârsta de 27 ani, au început să își întemeieze familii, să acceseze credite, să își impună preferințele de consum în online și în magazine) ci și în mediile sociale, politice și întreaga societate.