Studiile arată că munca și viața personală sunt dificil de calibrat în cazul angajaților-părinți. Stresul care se transferă între viața personală și cea de la serviciu reprezintă un factor major în scăderea motivației, a performanțelor și a capacității de concentrare de la lucru, aspecte care au drept efect creșterea numărului de demisii, dar și pierderea abruptă a răbdării, manifestată de părinți acasă, față de copiii lor.
Pentru a preveni aceste efecte negative, cu impact în performanța de business, BCR a inițiat în 2023 MindfulParent, un program personalizat de incluziune și wellbeing emoțional care vine în ajutorul angajaților-părinți proaspat întorși din concediul de creșterea copilului, precum și a celor cu copii cu vârsta de până la 4 ani.
Un părinte revenit la birou poate avea nevoie de mai multă atenție din partea companiei și a managerului său pentru readaptare. În aceste condiții, echipa de resurse umane și-a propus, prin programul MindfulParent:
- Să ofere deschidere– Încrederea și motivația se bazează pe predictibilitate și pe furnizarea de informații relevante și actuale despre organizație și despre rolul fiecăruia. Proiectul și-a propus să contribuie la eliminarea fricilor și barierelor legate de responsabilitatea care vine la pachet cu întoarcerea la rolul din companie.
- Să ofere încredere –Susținerea incluziunii părinților (cu nevoile lor actuale) crește nivelul de toleranță la schimbare și le permite acestora o mai buna gestionare a timpului și a sarcinilor de serviciu.
- Să susțină performanța– Integrarea în mediul organizațional a angajaților care au revenit din concediul de creșterea copilului sau a celor care se luptă cu stresul și probleme specifice vieții de părinte este vitală pentru performanta oricărei companii.
Părinții care se reîntorc în organizatie pot aduce un aer prospat și o perspectivă nouă asupra activității. În plus, ei cunosc cultura organizațională, sunt cunoscuți de colegi, au deja un anumit capital intern și un statut dovedit.
Derularea proiectului a avut un impact pozitiv asupra loializării publicului-țintă. Rata plecărilor voluntare la mijlocul anului 2023 a fost de 3,81%, comparativ cu 7,15% în aceeași perioadă din 2022, iar programele de wellbeing ca MindfulParent se află printre factorii care au influențat acest lucru.
„Comunitatea Părinților ancorează oamenii în prezent, dând un nou sens apartenenței la cultura și valorile companiei și oferindu-le o motivație suplimentară față de clasica satisfacție a realizării unui proiect”, spune inițiatoarea programului – Irina-Ioana Gross-Neculae (foto), Senior People Engagement Partner, Direcția People&Culture.
Inovație și originalitate
– Programul MindfulParent este personalizat pe nevoile emoționale ale angajatului-părinte din BCR. El aduce în prim-plan grija pentru integrare și are impact direct în loializarea, retenția și gradul de satisfacție a angajaților-părinți.
– Proiectul a fost structurat în mai multe module tematice, fiecare lună din cele șase ale programului fiind centrată în jurul unei tematici importante pentru părinți: sănătatea emoțională și tehnici de autoreglare, atașamentul securizant părinte-copil, siguranța psihologică, branding-ul personal, inteligența emoțională, nutriția sănătoasă, mindfulness pentru diminuarea stresului și anxietatii.
– Dacă până în 2023 existau în BCR mai multe comunități centrate pe cultură, învățare sau pasiunea pentru sport, nu exista și o comunitate centrată pe nevoile emoționale ale angajaților-părinți. Membrii Comunității Părinților Conștienți din BCR beneficiază de workshop-uri și ateliere personalizate și au acces la materiale și resurse utile de parenting și dezvoltare personală, care să ii ajute în depășirea provocărilor de zi cu zi.
“Programul în acest format a fost scalat deja în 2024, prin includerea angajaților-părinți cu copii de vârsta pâna la 7 ani (practic, am mărit populația țintă, proportional cu range-ul de vârsta al copiilor angajaților). În viitorul apropiat, intenționăm să personalizăm programe similare pentru părinții de (pre)adolescenți, pentru că nevoile și provocările lor în această etapă sunt diferite”, adaugă Irina-Ioana Gross-Neculae.
Evaluare constantă și consecventă
Îmbunătățirea continuă a programului se realizează prin evaluarea constantă și consecventă a rezultatelor obținute:
– lunar: evaluarea nivelului de implicare, prin chestionare și sondaje dedicate la finalul fiecărui curs/atelier desfășurat; feedback recurent 360;
– la finalul fiecărei ediții (după 6 luni): prin cuantificarea ratei de înscriere, gradului de retenție în program și prin formulare individuale de feedback (măsurându-se gradul de satisfacție a participanților referitoare la activitățile propuse în cadrul programului);
– continuu: participanții sunt încurajați să dea feedback oricând, direct, în grupurile de dezvoltare, în comunitate.
Prin programul MindfulParent, BCR a fost recunoscută și premiată la nivel național, în finala Galei Top Wellbeing Employer of the Year 2023, fiind în Top 7 angajatori care depun eforturi susținute în vederea creșterii stării de bine a angajaților.
Totodată, proiectul a fost desemnat câștigător la categoria “Embedding a Culture of Workplace Wellbeing” în cadrul Galei HR Club Awards 2024.
„Feedback-ul celor ce au participat începând cu 2023 este încurajator și reflectă dorința lor de a continua să facă parte din comunitatea Părinților, deoarece se simt înțeleși, în siguranță și în echilibru. În ceea ce privește impactul general al programului și alinierea lui la strategia de HR a organizației, ne-am propus să creștem pe termen lung nivelul de Engagement al colegilor”, conchide Irina-Ioana Gross-Neculae.