Guvernul a aprobat suplimentarea contingentului de muncitori străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă din România în anul 2021, cu încă 25.000. Aceștia se adaugă numărului de 25.000 de lucrători aprobat inițial, prin HG nr. 1133/2020, la sfârșitul anului trecut. În total vor putea fi primiți 50.000 de muncitori străini în România, până la final de an.

Decizia a fost luată ca urmare a creșterii numărului de cereri de eliberare a avizelor de angajare de la începutul anului până în prezent față de perioada similară a anului anterior, dar și a numărului locurilor de muncă vacante declarate de angajatori, se arată într-o informare a Ministerului Muncii.

Angajatorii din România nu mai găsesc candidați

Datele comunicate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) arată că, în perioada ianuarie – mai a acestui an, numărul total de locuri de muncă vacante era de 160.405, față de 156.085 în aceeași perioadă a anului trecut, în creștere cu 2,77%, din care 29.995 comunicate în mod repetat de angajatori.

Practic, suplimentarea contingentului de lucrători vine ca să asigure forţa de muncă cerută în unele sectoare de activitate, care nu poate fi acoperită de lucrătorii români, și previne situaţiile în care străinii lucrează în România fără forme legale.

Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul General pentru Imigrări, de la începutul acestui an și până la sfârșitul lunii iulie au fost eliberate 17.196 avize de angajare (adică 68,7% din total) și pentru același interval de timp sunt în curs de soluționare alte 3.620 de solicitări de eliberare a avizelor de angajare.