Discutând despre digitalizare prin introducerea de detalii în privința implementării, Alexandra LucescuGeneral Manager, SoftOne România, a subliniat la evenimentul CFO Conference, de pe 30 martie, rolul de lideri ai digitalizării pe care directorii financiari îl au: Directorii Financiari conduc procesul de transformare digitală. Din experiența noastră, din implementările pe care le-am făcut, am identificat trei nevoi pe care directorii le au. Agilitate. Agilitate pentru că volumul de date este infinit mai mare. Reziliența este cuvântul cheie pentru supraviețuire. Dacă transformarea digitală părea opțională, acum nu mai putem pierde trei ore cu procesarea unei facturi, de exemplu. Eficiență. Totul se traduce, în final, în reducere de costuri, creșterea profitabilității”.

Am văzut că digitalizarea este partea ușoară din procesul de schimbare. Cred că primul pas este schimbarea organizațională. Să implementezi un ERP înainte înseamnă că aceasta va deveni un coșmar pentru oameni. Schimbarea trebuie să fie mai întâi la nivel organizațional și apoi la nivel de tehnologie. Beneficiile Soft1 Cloud ERP pentru CFO sunt: optimizarea operațiunilor financiare, îmbunătățirea colaborării și a planificării, raportare avansată, decizii operaționale mai rapide, creșterea performanței de business, conformitate cu reglementările fiscale”, a spus cu aceeași ocazie Alexandra Lucescu.

Rolul CFO-ului ține și de identificarea oportunităților de dezvoltare printr-o bună informare și analiză a pieței, a menționat Iulian SorescuPartner, State Aid Expert, Noerr: “Cum putem finanța posibilitățile de creștere a companiilor? <<Firma mea este constantă>>, spun uneori companiile. Dar aceasta este perspectiva unui CFO care își petrece mare parte din timp pe activitățile de rutină. Un CFO care analizează bine piața poate să vadă oportunități. Spre exemplu, în contextul Ucraina unde multe companii își cresc capacitatea de producție pentru e prelua din producția ce se realiza în zona Ucraina-Rusia.  Rolul delegațiilor este de a se asigura că totul merge bine în local, dar și să analizeze oportunitățile locale, cum poate crește business-ul. Un CFO poate contribui aici. Un <<smart CFO>> poate veni cu această perspectivă informată despre sursele de finanțare pentru dezvoltare.”

În finalul primei sesiuni, Mihaela BucurDirector Financiar, Auchan România, a subliniat evoluția pe care departamentele financiare au înregistrat-o în ultimii ani în privința procedurilor și modului de lucru, dar și efectele la nivel de resurse umane: “Acum 20 de ani, când mi-am început cariera, aveam multe hârtii, comenzi, chitanțe, OP-uri ce trebuiau sortate, făcute de mână. Așa au fost 10 ani. Apoi, am început să văd transformare. Noi am fost angrenați în schimbare. Avem chiar și alt limbaj. Vedem deja o transformare a meseriilor noastre. Bineînțeles, cred că este doar începutul. Avem milioane de tranzacții care se transformă în date și, din păcate, doar 1% din aceste date sunt transformate în beneficii pentru companie. În acest context de piață, cu ascensiune accelerată, și meseriile noastre se schimbă. Migrăm de la specialiști financiari către adevărați parteneri de afaceri. Specialiștii financiari își alocă cu 19% mai mult timp pentru activități cu valoare adaugată decât acum 10 ani. Adică planificare și analiză financiară, acompanierea echipelor de business în anumite proiecte, trezorerie, cash forecast, controlling, audit de risc și conformitate. Departamentul financiar al viitorului are trei roluri principale: livrarea în timp real de informații financiare, minimizarea erorilor umane, activarea vitezei în fluxurile de lucru și în procesul decizional”.

Pe 30 martie 2022, la Hotel Marmorosch din București și online, pe platforma MyConnector, a avut loc cea de a patra ediție a evenimentului CFO Conference, organizat de BusinessMark. Evenimentul a reunit peste 200 de speakeri și participanți, prezenți atât virtual, cât și ”in-person”. Înregistrarea conferinței este disponibilă on demand pe site-ul BusinessMark.