Forța de muncă străină poate primi anumite compensații, prin serviciile specifice Casei Sociale a Constructurilor. Aceasta a fost asigurarea pe care Andreea Iliescu, Specialist resurse umane la Casa Socială a Constructorilor, a dat-o, în cadrul celei de-a patra ediții a dezbaterii profesionale, organizate pe 27 ianuarie de platforma GlobalConstructManager.ro, cu tema „Forța de muncă străină – avantaj sau provocare”.

Protecție socială pentru forța de muncă străină

”Și pentru forța de muncă străină, în situația în care odată ajunși în România, angajatorul este nevoit să-și întrerupă activitatea, parțial sau total, fie din cauza condițiilor meteo nefavorabile, în intervalul 1 noiembrie – 31 martie, fie pe durata stării de urgență și de alertă instituite la nivel național, există posibilitatea de a beneficia de protecție socială, prin Casa Socială a Constructurilor. Aceasta constituie și gestionează un fond de protecție socială a salariaților din construcții”.

Potrivit Andreei Iliescu, fondul se constituie din trei surse: o cotă de la firmele de construcții membre, o cotă de la salariați și o cotă de la beneficiarul de investiții în construcții. ”Pentru a putea beneficia de indemnizație, trebuie ca firma de construcții (angajatorul) să fie membră a Casei Sociale a Constructorilor, lucrătorul să fie salariat și să aibă contract de muncă, să contribuie cu cota de 1% din salariul lui de bază lunar brut, la constituirea fondului de protecție socială și să fie nominalizat fie de Consiliul de Administrație, fie de Administratorul Unic al societății, prin hotărâre, să beneficieze de protecție socialăt, în perioada în care este nevoie, pentru că societatea întâmpină dificultăți”, a explicat Andreea Iliescu.

Dezbaterile GlobalConstructManager.ro

În cadrul dezbaterilor din programul dezvoltat de Oameni și Companii, în parteneriat cu Opera Share Management, se discută teme legate de utilizarea eficientă a forței de muncă străine, în vederea soluționării crizei actuale de forță de muncă, din domeniul construcțiilor.