India a ajuns să furnizeze forță de muncă în mai multe colțuri ale lumii, chiar și în România, reprezentând o mare oportunitate pentru antreprenorii de la noi, după cum a explicat Cosmin Șerban, Managing Director și Co-Founder, TAKT Manpower, în cadrul celei de-a patra ediții a dezbaterii profesionale organizate de platforma Globalconstructmanager.ro, cu tema ”Forța de muncă străină – avantaj sau provocare”.

Avantaj pentru România

”India este o țară mare, cu o populație nelimitată pentru recrutori și, în ultimii ani, a apărut un avantaj deosebit, deoarece în țările din Golf a scăzut destul de puternic nivelul lucrărilor în construcții și foarte mulți lucrători din domeniu s-au reîntors la casele lor din India și, obișnuiți cu salarii mai bune și cu un anumit sistem și standard, caută în continuare oportunități de angajare peste hotare, în special, în zonele mai dezvoltate, cum ar fi Europa. După cum se știe, România se confruntă cu o lipsă din ce în ce mai mare a lucrătorilor din construcții și, așa cum românii noștri pleacă din ce în ce mai mult către țările din Vest, pentru condiții de muncă mai bune și salarii mai mari, așa și cetățenii indieni sau alți asiatici caută același lucru în Europa de Est. Tocmai de aceea, India reprezintă pentru antreprenorii din România o oportunitate”, a explicat Cosmin Șerban.

Compania TAKT Manpower aduce în principal forță de muncă din India și grupul din care face parte se ocupă de acest lucru de mai bine de 20 de ani, însă doar de câțiva ani furnizează forță de muncă indiană pentru România, inițial, furnizând doar pentru țările din Golf și Anglia.

Zone specializate pe diverse domenii

Unul dintre avantajele Indiei este, potrivit lui Cosmin Șerban, faptul că fiecare zonă este specializată pe diverse domenii, iar acest lucru ajută recrutorii în identificarea tipului de forță de muncă. Spre exemplu, într-o anumită zonă, se construiesc nave de luptă, submarine pentru Franța, ceea ce înseamnă că de acolo pot fi recrutați sudori, mecanici, lăcătuși etc.. În domeniul construcțiilor, indienii se pretează mai bine pe zona de dulgherie, fierari betoniști, pavatori, sudori de toate tipurile. Iar avantajul este că se găsesc cu ușurință și se pot recruta persoane cu 8 -12 ani de experiență, care au lucrat în alte țări și oferă siguranța că sunt profesioniști și de încredere, în opinia lui Cosmin Șerban.

Echipe mixte, care să dea randament

Reprezentantul TAKT Manpower a explicat și cum vede atingerea obiectivelor legate de muncă: ”Trebuie să pornim de la diferențele culturale, care sunt cele mai importante și de care se vor lovi încă de la început, iar în acest sens sugerăm tipul de consultanță pe managementul lucrătorilor străini. La început, echipele nu trebuie create într-un sistem mixt, pentru că ar fi un șoc destul de puternic și prea devreme pentru cetățenii străini, în special. Aceștia au nevoie de câteva luni de acomodare cu țara, cu managementul, cu mâncarea etc. și, ulterior, este chiar benefic să introduci lucrători români în echipe. Recomand ca, la început, la fiecare 10-15 lucrători străini să recruteze și un supervizor străin, care are mai multă experiență, cunoaște mai bine limba engleză și va relaționa cu superiorul și, în jos, cu echipa. Șefii de echipă sau supervizorii sunt foarte importanți, chiar dacă la început ei presupun un cost suplimentar pentru client, însă, pe termen mediu, merită investiția, pentru că o parte din grijile de zi cu zi, ca antreprenor român ți le iei de pe cap.”

Potrivit lui Cosmin Șerban, ca motivație, pachetele de management sunt negociate încă de la început și oferă condiții angajaților străini, ținând cont de cultura și cerințele acestora.

Cum decurge recrutarea

În cadrul pachetului de consultanță oferit de TAKT Manpower, după cum a explicat Cosmin Șerban, se urmăresc lucrătorii la locul de muncă actual, se încearcă identificarea persoanelor cu capacități de a fi potențiali șefi de echipă și, astfel, se formează o echipă coerentă, cu supervizor, chiar dacă nu exista inițial. Se reorganizează echipele, se fac echipe mixte între acești lucrători, se creează o schemă de competitivitate constructivă de lucru, iar la sfârșitul lucrărilor există niște bonusuri.

”În continuare, recrutarea clasică, în care se aduce lucrătorul străin și se angajează de către clientul utilizator final, este cea mai răspândită la momentul de față, pentru că este cel mai facil pentru compania de recrutare. Sunt două mari zone în România pe recrutări de forță de muncă străină: firmele de recrutare, care aduc forță de muncă străină, și mai sunt jucătorii din piață, cei mari, consacrați internațional, care oferă leasing de personal sau, potrivit legii române, mai explicit, sunt agenții de muncă temporară, care însă peste 95% lucrează cu cetățeni locali”.

Dezbaterile GlobalConstructManager.ro

În cadrul dezbaterilor din programul dezvoltat de Oameni și Companii, în parteneriat cu Opera Share Management, se discută teme legate de utilizarea eficientă a forței de muncă străine, în vederea soluționării crizei actuale de forță de muncă, din domeniul construcțiilor.