Un sondaj realizat în luna mai de către Up România, în cadrul portofoliului propriu de clienți, arată cum au stat lucrurile în ceea ce privește mediul de lucru de acasă si de la birou, comparativ cu prima jumătate a acestui an. Totodată, chestionarul relevă atitudinea companiilor față de noul context sanitar și economic, măsurile ce s-au impus și ce beneficii extrasalariale au ales să ofere angajaților.

În contextul anului trecut, puternic afectat de pandemie, companiile au resimțit un impact negativ asupra activității, dar și o serie de provocări la nivel de management. 60% dintre antreprenorii chestionați au întâmpinat dificultăți în a menține gradul de motivare în rândul angajaților, mai bine de jumătate dintre aceștia din urmă confruntându-se cu temeri legate de starea de sănătate și a propriei siguranțe, iar 14% au întâmpinat dificultăți din cauza lucrului de acasă cu copiii. Pentru 10% dintre angajați volumul de muncă a fost prea mare, fapt ce a accentuat lipsa echilibrului dintre muncă și timp liber.

Dacă în luna februarie 66% dintre angajații români lucrau de la birou, trei luni mai târziu aproape 79% declarau că nu mai lucrează în regim work from home și au revenit la birouri.

Lucrul în mod hibrid sau mixt a scăzut și el cu 5% față de luna februarie a acestui an, când 10% dintre angajații români chestionați de către Up România declarau că activează sub acest mod de lucru.

Mai bine de jumătate dintre companiile chestionate nu au renunțat la planurile de dezvoltare, însă aproape 25% au stopat procesul de a face noi angajări. În același timp, 48% dintre companii au declarat că nu au luat măsuri de reducere a costurilor, rată în scădere cu aproximativ 10%, comparativ cu luna februarie. Cei care au ales să scadă cheltuielile, însă, au renunțat la beneficiile extrasalariale acordate angajaților (18%) sau au lichidat unele posturi din cadrul companiei (17%).

În prezent, în topul preferințelor angajatorilor în ceea ce privește beneficiile extrasalariale se află cardurile de masă și cele cadou, precum și abonamentele de sănătate, care au înregistrat o creștere semnificativă anul trecut.

În continuare, cardurile și tichetele de masă reprezintă principalele beneficii extrasalariale pe care angajatorii intenționează să le acorde în viitorul apropiat (32,9%), urmate de tichetul cadou (13,9%) și beneficiile flexibile (11,6%).

În zona beneficiilor flexibile, Up România a dezvoltat un instrument extrem de util atât pentru angajați, cât și pentru angajatori. Platforma Up MultiBeneficii pune la dispoziția companiilor o soluție simplă și eficientă de motivare a propriilor salariați, asigurându-se că le oferă acestora beneficiile extrasalariale de care au nevoie. Fie că este vorba despre cardul cadou, cardul de masă, un abonament medical sau la sala de sport, chiar și ședinte de coaching sau psihoterapie, platforma permite alegerea unui nou tip de beneficiu în fiecare lună. Astfel, angajații se bucură de flexibilitate, în acord cu preferințele sau nevoile lor în continuă schimbare.

Mai multe detalii despre beneficiile flexibile și solicitarea unei oferte personalizate pot fi aflate dând click aici: https://upromania.ro/companii/up-multibeneficii/