Capitala şi alte cinci oraşe (Braşov, Constanţa, Timişoara, Cluj şi Iaşi) atrag cele mai multe cereri de personal din partea reţelelor din retailul alimentar, arată rezultatele unei analize de specialitate.

„Bucureştiul şi cele cinci mari oraşe, definite ca Tier 1, au o concentrare mai mare de puncte de vânzare din canalul modern trade. Pentru job-urile ESSA ce necesită candidaţi calificaţi şi necalificaţi, cea mai mare competiţie o avem din partea platformelor logistice, prezente în aceste oraşe. Sunt multe cereri de personal, dar puţini cei care au disponibilitatea să le acceseze. Pornind de la obligativitatea respectării unui cuantum salarial şi a unor condiţii de aducere în ţară – masă, cazare, taxe guvernamentale, bilete de avion, permise de şedere, etc – costul final este cu 32,8% mai mare decât în cazul recrutării şi delegării de personal autohton. În plus, există şi un termen mare de aşteptare de la plasarea cererii şi până când aceştia vor veni fizic la muncă în România, respectiv de patru până la şase luni”, susţine Eugen Saulea, fondatorul ESSA Group, unul dintre cei mai mari jucători din piaţa serviciilor de trade marketing şi vânzări din ţară.

Potrivit sursei citate, recent, ESSA Group a avut, la nivelul unei reţele de supermarket, un necesar de peste 300 de persoane, job-ul de casier fiind preponderent.

În acest context, compania a identificat două motive principale pentru care apar aceste comenzi masive de personal: cel al migrării propriilor angajaţi către alte reţele de profil, respectiv cel legat de sezonalitate şi de licitaţiile pentru servicii noi. În această ultimă categorie este dominant postul de lucrător polivalent (64%), urmat de lucrătorul comercial (21,9%) şi de casieri (3,63%).

Datele companiei arată că, în retailul alimentar, cel mai mic salariu, pentru un post necalificat, este de 1.700 de lei, net, în timp ce, la polul opus, salariile mai mari depăşesc 2.800 de lei net şi cumulează prestări de servicii conexe sau sporuri de week-end. AGERPRES