Economia mondială suferă din cauza unui deficit de resurse umane care a atins un nivel record în ultimii 17 ani. Trei din patru angajatori la nivel global au raportat dificultăţi în găsirea personalului având calificările de care au nevoie, impactul cel mai mare fiind resimţit în Japonia, arată un studiu al ManpowerGroup.

Cu 79% dintre companii care nu găsesc competenţele necesare şi oamenii pe care să îi angajeze, România este una dintre ţările care este afectată mai rău de lipsa forţei de muncă decât media globală (75%). În Europa, cea mai gravă situaţie se înregistrează în Germania şi Grecia (82%), Irlanda şi Portugalia (81%) şi Marea Britanie şi Franţa (80%), spune Bogdan Maioreanu, analist eToro.

Potrivit sursei citate, industriile cele mai afectate sunt: sănătatea, bunurile şi serviciile de consum, IT, logistica, transporturile, industria şi sectorul materiilor prime şi materialelor. Cu toate acestea, în Europa, profesiile specializate aflate la mare căutare sunt zidarii şi lucrătorii în domeniul construcţiilor, urmaţi de şoferii de camioane, de sudori şi de asistenţii medicali.

„Până în 2030, cererea de muncitori calificaţi va continua să depăşească oferta, ceea ce va duce la un deficit global de forţă de muncă de peste 85,2 milioane de persoane. Deja apar semne că, în următorii doi ani problema se va acutiza şi nu vor mai fi suficiente resurse umane având calificările necesare, arată o analiză Korn Ferry. În ţările cu un şomaj scăzut şi o producţie industrială în plină expansiune, inclusiv Cehia, Polonia, Ungaria şi Slovacia, lipsa forţei de muncă a accelerat deja automatizarea şi utilizarea sporită a roboţilor – nu pentru a înlocui oamenii, ci pentru că nu sunt suficienţi pentru a umple fabricile. Rata şomajului din România, în prezent de 5,6%, este foarte apropiată de cea din ţările menţionate mai sus, care variază între 5,4% şi 4%. Dacă nu este controlat, impactul financiar al acestei lipse de resurse ar putea ajunge la 8.452 de miliarde de dolari în venituri anuale nerealizate până în 2030, echivalentul PIB-ului combinat al Germaniei şi Japoniei. Numai Statele Unite ar putea pierde venituri de 1.748 de miliarde de dolari din cauza lipsei de forţă de muncă, adică aproximativ 6% din întreaga sa economie”, arată Bogdan Maioreanu.

„Piaţa muncii din SUA a adăugat 303.000 de locuri de muncă luna trecută, mult peste aşteptări, fiind a 39-a lună consecutivă de creştere a locurilor de muncă în SUA. Acest lucru a fost considerat o surpriză pentru pieţele financiare care se tem acum că reducerea promisă a ratei dobânzii ar putea fi împinsă chiar mai departe decât consensul din iunie. Acest număr mare de locuri de muncă nou create nu este o surpriză dacă ne uităm la datele anterioare şi la eforturile companiilor de a produce venituri şi profituri în creştere. Dar acest lucru nu spune întreaga poveste. Va fi din ce în ce mai dificil pentru companii să găsească oamenii necesari pentru a-şi dezvolta afacerile, deoarece piaţa forţei de muncă devine tot mai limitată pe zi ce trece, rata şomajului în Statele Unite scăzând în martie la 3,8%, de la 3,9% în februarie. Ţara are peste 8,75 milioane de locuri de muncă vacante şi doar 0,7 şomeri pe loc de muncă vacant. Acest lucru pune presiune pe piaţa muncii şi, cel mai probabil, va accelera cursa pentru găsirea de soluţii, inclusiv integrarea inteligenţei artificiale care începe să transforme locul de muncă, declanşând, probabil, o nouă revoluţie industrială similară cu introducerea maşinilor în secolul al XVIII-lea sau, mai recent, cu cea a computerelor”, afirmă analistul eToro.