Pe 30 noiembrie 2022, OpenAI a anunțat o nouă eră a inteligenței artificiale prin introducerea ChatGPT în lume. Chatbot AI a uimit utilizatorii cu răspunsurile sale umane și aprofundate. ChatGPT ar putea înțelege și răspunde la o varietate de întrebări diferite, să facă sugestii, să cerceteze și să scrie eseuri și briefuri și chiar să spună glume (printre alte sarcini).

Multe dintre aceste abilități sunt folosite de angajați la locurile lor de muncă din întreaga lume, ceea ce ridică întrebarea: Care locuri de muncă vor fi transformate sau chiar înlocuite de inteligența artificială generativă în viitorul apropiat?

În ceea ce urmează veți vizualiza câteva concluzii extrase din rezultatele studiului OpenAI din martie 2023 privind potențialul impact pe piața forței de muncă al modelelor lingvistice mari (LLM) și diverse aplicații ale inteligenței artificiale generative, inclusiv ChatGPT, realizat de Harrison Schell.

Metodologie

Documentul de lucru OpenAI a examinat în mod specific industriile și locurile de muncă din SUA, cel mai “ expuse ” la modele de limbi mari precum GPT, pe care chatbot ChatGPT operează. Astfel, rezultatele includ atât locuri de muncă în care oamenii ar putea folosi AI pentru a-și optimiza munca, cât și locuri de muncă care ar putea fi automatizate în totalitate.

OpenAI a constatat că 80% din forța de muncă americană are o ocupație în care cel puțin 10% din sarcini pot fi făcute (sau ajutate) de AI, iar o cincime din forța de muncă are o ocupație în care 50% din sarcinile de lucru ar fi afectate de inteligența artificială.

Locurile de muncă cel mai mult și cel mai puțin expuse riscului de perturbare a AI

Aici este o listă de locuri de muncă evidențiate în lucrare ca fiind susceptibile de a vedea (sau a vedea deja) perturbări ale AI, în cazul în care AI poate reduce timpul de a face sarcini asociate cu ocupația cu cel puțin 50%.

În general, locurile de muncă care necesită sarcini repetitive, un anumit nivel de analiză a datelor și luarea deciziilor de rutină, s-au dovedit a se confrunta cu cel mai mare risc de expunere. Poate deloc surprinzător, „industriile de procesare a informațiilor” care implică scrierea, calcularea și analiza la nivel înalt au o expunere mai mare la inteligența artificială bazată pe LLM. Cu toate acestea, locurile de muncă din domeniul științei și al gândirii critice din cadrul acestor industrii se corelează negativ cu expunerea la AI.

Pe de alta parte, nu toate locurile de muncă vor fi afectate. Iată o listă de locuri de muncă care sunt probabil cel mai puțin expuse la perturbarea modelului de limbaj AI. În mod natural, industriile practice, cum ar fi industria prelucrătoare, mineritul și agricultura, au fost mai protejate, dar încă includ roluri de procesare a informațiilor care sunt în pericol. De asemenea, se așteaptă ca industria serviciilor să aibă un impact minim din partea acestor tipuri de modele AI. Dar, modelele încep să apară pentru solicitanții de locuri de muncă și pentru industriile care ar putea fi nevoiți să se confrunte cu inteligența artificială în curând.

Inteligența artificială afectează diferite niveluri de locuri de muncă

OpenAI a analizat corelațiile dintre expunerea AI pe piața muncii față de nivelul de educație necesar unui loc de muncă, salarii și formare profesională. Lucrarea a constatat că locurile de muncă cu salarii mai mari au o expunere mai mare la AI bazat pe LLM (deși au existat numeroase locuri de muncă cu salarii mici, cu expunere ridicată, de asemenea). Profesioniștii cu studii superioare au părut, de asemenea, mai expuși la impactul AI, comparativ cu cei fără.

Impactul pe piața muncii va fi bun sau rău?

Impactul potențial al ChatGPT și al modelelor similare bazate pe AI asupra titlurilor individuale de locuri de muncă depinde de mai mulți factori, inclusiv natura locului de muncă, nivelul de automatizare care este posibil și sarcinile exacte necesare. Cu toate acestea, în timp ce anumite sarcini repetitive și previzibile pot fi automatizate, altele care sunt intangibile, cum ar fi contribuția creativă, înțelegerea nuanței culturale, citirea indiciilor sociale sau executarea unei judecăți bune nu pot fi încă pe deplin hands-off.

Rețineți că expunerea AI nu se limitează la înlocuirea locului de muncă. Transformarea locului de muncă, cu lucrătorii care utilizează AI pentru a accelera sau a îmbunătăți rezultatele sarcinilor, este extrem de probabilă în multe dintre aceste scenarii. Deja există anunțuri de angajare pentru „AI Whisperers”, care pot optimiza în mod eficient răspunsurile automate de la AI generalist.

Pe măsură ce cursa înarmărilor AI avansează într-un ritm rapid, rar întâlnit în istoria tehnologiei, probabil nu va dura mult timp până să vedem impactul complet al ChatGPT și al altor LLM atât asupra locurilor de muncă, cât și asupra economiei.

Sursa: https://www.visualcapitalist.com/cp/which-jobs-artificial-intelligence-gpt-impact/

Imagine de Alexandra_Koch de la Pixabay .