„Un dialog bine așezat ajută foarte mult. Nu ne ajută doar pe noi sau pe consumatori, ci ajută mediul economic în ansamblu și guvernanții, toți participanții la dialog, a declarat Dana Dobrescu, Corporate & Government Affairs Manager, Mondelez România. Declarația a fost dată în timpul dezbaterii profesionale cu titlul „Suprareglementare, suprataxare. Când ce e mult strică”, organizată de CLCC – Coaliţia pentru Libertatea Comerţului şi a Comunicării.

În deschiderea intervenției sale, reprezentanta Mondelez România a vorbit despre majorarea taxelor de la începutul anului: „Noi am trecut prin experiența unor creșteri de taxe la începutul anului, când a crescut TVA-ul la produsele cu conținut de zahăr, și a fost un proces care a pus presiune pe business. A fost dificil să-l implementăm, nu numai din perspectiva implementării efective, tehnice, ci mai mult din perspectiva preluării unor costuri într-un context economic dificil”.

„O dezbatere publică, o consultare publică în care toți stakeholderii să fie implicați este foarte avantajoasă și eficientă pentru toate părțile implicate în dialog.”

„Consultarea privind aceste reglementări trebuie să fie o consultare reală, în care să existe un dialog consecvent și consistent. […] Un dialog bine așezat ajută foarte mult. Nu ne ajută doar pe noi sau pe consumatori, ci ajută mediul economic în ansamblu și inclusiv guvernanții, pentru că noi, din informațiile pe care le aveam la acea dată, știam că un TVA crescut va avea impact asupra pieței, asupra elasticității prețurilor”, a precizat Dana Dobrescu.

În continuare, Dana Dobrescu a vorbit despre presiunea la nivel macroeconomic, amintind de opțiunea prevăzută de Fondul Monetar Internațional de a crește TVA, considerând că în anumite context efectele pot fi contrare celor așteptate: „Când taxăm suplimentar, trebuie să ne uităm și la contextul economic în care ne aflăm, pentru că suntem într-un context economic foarte dificil, cu o inflație foarte crescută și presiune pe costurile de producție. Datele pe care le avem din experiența altor țări care au introdus suprataxare indică un puternic impact asupra puterii de cumpărare, asupra inflației.”

România, în contratimp cu celelalte țări

„O altă perspectivă ar fi să ne uităm și la ce fac alte țări. De multe ori, România este fie printre primele țări care implementează directive, regulamente, fie printre ultimele. Este bine ca atunci când suntem printre primele țări să fim precauți, pentru că este posibil să nu avem un model verificat și care, la prima vedere, poate să pară că aduce rezultate. De exemplu, legat de TVA la produsele cu zahăr, este o discuție mai amplă legată de veniturile colectate la bugetul de stat, dar și de impactul real asupra sănătății consumatorilor, comparativ cu programele de educație și prevenție.”

„Când suntem printre primii care preluăm o idee este bine să stăm cu toții la masă și să vedem dacă este cea mai bună idee și, mai ales, să vedem dacă această idee se suprapune peste realitatea din România”, concluzionează Dana Dobrescu.

Înregistrarea întâlnirii „Suprareglementare, suprataxare. Când ce e mult strică”, AICI .