Angajatorul poate stabili un salariu de 2.550 lei pentru persoanele nou-angajate în perioada 1 iunie – 31 decembrie 2022 inclusiv, dar în acest caz nu va beneficia de facilităţile fiscale prevăzute de actul normativ, respectiv scutirea de la plata impozitului şi a taxelor a majorării voluntare a salariului minim cu 200 de lei, potrivit inspectorului general de stat, Dantes Nicolae Bratu.

Acesta a răspuns pe Facebook la o serie de întrebări legate de recentele modificări legislative privind majorările salariale.

„Angajatorul poate stabili un salariu de 2.550 lei pentru persoanele nou-angajate în perioada 1 iunie – 31 decembrie 2022 inclusiv, caz în care nu va beneficia de facilităţile fiscale prevăzute de actul normativ. Încadrarea salariatului cu contract individual cu timp parţial se poate realiza la nivelul salariului minim brut de 2.550 lei, raportat la numărul de ore prevăzute în contract. Oricum, facilităţile fiscale aplicabile pentru suma de 200 de lei, reprezentând venituri din salarii şi asimilate salariilor, sunt aplicabile doar pentru salariaţii care desfăşoară activitate în baza contractului individual de muncă, încadraţi cu normă întreagă, la locul unde se află funcţia de bază”, a explicat Bratu.

Întrebat dacă această facilitate afectează contribuţiile sociale obligatorii şi dacă pe durata concediului medical salariatul beneficiază de facilitate, având în vedere că salariaţii angajatorilor care vor acorda 200 de lei în plus lunar celor care sunt plătiţi cu salariul minim brut pe ţară nu vor datora impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii pentru această majorare, inspectorul general de stat a precizat că acordarea celor 200 de lei implică o modificare a salariului de bază lunar brut şi, prin urmare, salariatul va primi salariul la nivelul rezultat în urma modificării, nivel care va fi luat în calcul şi la stabilirea indemnizaţiei de concediu de odihnă sau medical.

În ceea ce priveşte societăţile care au mai multe coduri CAEN, printre care agricultura şi industria alimentară, Bratu a subliniat că majorarea salariului va fi aplicabilă tuturor salariaţilor (indiferent de ocupaţia deţinută în întreprindere) care prestează activitate în domeniile de activitate prevăzute la art. 60 pct. 7 din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu modificările şi completările aduse prin prezenta lege: „persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii şi asimilate salariilor prevăzute la art. 76 alin. (1)-(3), pentru activitatea desfăşurată în România, până la 31 decembrie 2028 inclusiv, pentru care sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii: angajatorii care desfăşoară, pe teritoriul României, activităţi în sectorul agricol şi în industria alimentară definite de următoarele coduri CAEN: cod CAEN 01: Agricultură, vânătoare şi servicii anexe; 011 – Cultivarea plantelor nepermanente; 012 – Cultivarea plantelor din culturi permanente; 013 – Cultivarea plantelor pentru înmulţire; 014 – Creşterea animalelor; 015 – Activităţi în ferme mixte (cultura vegetală combinată cu creşterea animalelor); 016 – Activităţi auxiliare agriculturii şi activităţi după recoltare”.

Guvernul a aprobat, în 18 mai, printr-o ordonanţă de urgenţă, facilitatea temporară a scutirii de la plata impozitului şi a taxelor pentru majorarea voluntară a salariului minim cu 200 de lei.

„Ordonanţa de urgenţă privind unele măsuri fiscale, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, un act normativ aprobat astăzi prin care Executivul, aşa cum a promis şi aşa cum pachetul ‘Sprijin pentru România’, elaborat la nivelul coaliţiei de guvernare, a stabilit în urmă cu o lună, aprobă facilitatea temporară a scutirii de la plata impozitului şi a taxelor pentru majorarea voluntară a salariului minim cu 200 de lei. Practic, începând cu 1 iunie 2022, pentru suma rezultată din majorarea salariului de bază la nivelul salariului minim brut pe ţară garantat în plată, respectiv 2.550 de lei lunar, fără a include sporuri sau alte adaosuri, se va duce majorarea la 2.750 de lei lunar, majorare pentru care nu se va datora impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii”, anunţa Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, într-o conferinţă la finalul şedinţei Executivului. AGERPRES