Directiva Europeană 970/2023, adoptată pentru a elimina discrepanțele salariale între femei și bărbați, reprezintă un pas important spre transparentizarea remunerației în statele membre ale Uniunii Europene. În cadrul întâlnirii comunității OSC – GlobalHRManager din luna iunie, Mădălina Racovițan, Partner KPMG, și Dana Gheorghe, EU HRBP Lead Genpact, au detaliat care sunt cerințele, dar și impactul acestei directive asupra pieței muncii, în special pentru România.

Principiul de bază al Uniunii Europene, „plată egală pentru muncă egală”, stă la baza Directivei 970/2023 și impune statelor membre să o transpună în legislația națională până în iunie 2026. Scopul principal este de a transparentiza remunerația angajaților pentru a reduce și, în cele din urmă, a elimina diferențele salariale bazate pe gen.

În România, discrepanțele salariale între femei și bărbați sunt mai puțin pronunțate comparativ cu alte țări europene, dar acestea există și necesită atenție. Implementarea directivei va aduce schimbări esențiale în modul de abordare a remunerației și va obliga angajatorii să adopte practici transparente și echitabile.

Cerințele directivei

Directiva impune o serie de cerințe atât pentru angajatori, cât și pentru angajați:

 1. Transparența în recrutare:
  • Angajatorii trebuie să informeze candidații despre remunerație cât mai devreme în procesul de recrutare, ideal înainte de interviu. Anunțurile de angajare trebuie să includă un interval de remunerație pentru poziția respectivă.
  • Angajatorii nu mai au dreptul să solicite informații despre istoricul salarial al candidaților.
 2. Criterii de remunerare:
  • Angajatorii trebuie să ofere angajaților criteriile folosite pentru stabilirea nivelurilor de remunerare și a modului în care acestea evoluează. Aceste criterii trebuie să fie neutre din punct de vedere al sexului pentru a evita discriminarea.
 3. Dreptul la informare:
  • Angajații au dreptul să solicite informații privind nivelul lor individual de remunerare și nivelurile medii de remunerare ale colegilor de același sex care ocupă poziții similare.
 4. Obligații de raportare:
  • Angajatorii trebuie să raporteze diferențele de remunerare între femei și bărbați pe niveluri ierarhice sau categorii de lucrători. Dacă diferențele depășesc 5%, trebuie inițiată o evaluare și elaborat un plan de acțiuni pentru remedierea acestora în termen de 6 luni.

Implementarea directivei va necesita ajustări în procesele de recrutare și schimbări structurale în cadrul organizațiilor:

 • Evaluarea posturilor: Organizațiile trebuie să evalueze toate pozițiile pentru a determina valoarea fiecărui job pe baza unor criterii obiective.
 • Politica de remunerare: Trebuie să existe o politică clară și transparentă de remunerare, inclusiv criterii pentru creșterile salariale bazate pe performanță.
 • Educația angajaților și managerilor: Este crucială educarea angajaților și a managerilor pentru a facilita conversații constructive și pentru a promova o schimbare de mentalitate în organizație.

Exemplu de implementare

Un exemplu de implementare a unor astfel de politici vine din practica Genparc în Olanda, unde funcționează deja structuri transparente de remunerare. Angajații cunosc intervalele salariale pentru fiecare poziție și criteriile pentru creșterile salariale. Acest model poate servi drept exemplu pentru alte organizații în implementarea directivei.

În contextul impactului directivei asupra organizațiilor, Dana Gheorghe, EU HRBP Lead la Genpact, consider că  „este importantă și politica de managementul performanței, deoarece criteriile folosite în evaluările angajaților au un impact direct asupra salarizării lor. De asemenea, politica de promovare trebuie să fie clară și transparentă pentru toți angajații, oferind criterii echitabile în procesul de promovare și ulterior de ajustare a salariilor.”

 

Întâlnirea comunității OSC-GlobalHRManager a ajuns la a 22-a ediție și face parte din programul Oameni și Companii – OSC – dedicat specialiștilor de resurse umane. OSC implementează soluții de marketing bazate pe evenimente profesionale și ajută organizațiile să comunice mai eficient cu grupuri țintă din 116 domenii de activitate. Succesul acestor programe se bazează pe utilizarea unei platforme proprii, inovatoare, pentru promovarea evenimentelor – EventsMax.ro.