„Noile reglementări sunt în defavoarea consumatorului pentru că toate modificările se vor reflecta în creșterea prețurilor. Din punctul meu de vedere, există un principiu non-guvernamental: să ieftinim pentru bogați și să scumpim pentru săraci”, a declarat Gheorghe Bejan, Directorul Executiv al Patronatului Zahărului din România. Gheorghe Bejan s-a numărat printre invitații dezbaterii profesionale CLCC – Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării, cu tema „Scad sau cresc prețurile? Guvernul, între reducerea prețurilor alimentelor de bază și creșterea taxelor”.

În continuare, pentru a sublinia impactul creșterii prețurilor pentru produsele cu zahăr, Gheorghe Bejan a prezentat 3 scenarii în cazul sucurilor:

„În primul rând va crește consumul pe piața neagră. Când TVA-ul era 24% aproximativ 30-40% din zahăr era în piața nefiscalizată. Atunci când cresc taxele și impozitele, crește și piața neagră – consumul se va păstra și va crește, dar crește pe partea nefiscalizată. În al doilea rând, vor apărea probleme între oameni (consumatori) și Guvern, cel mai probabil vor apărea negocieri. În ultimul rând, consumul se va transfera de la băuturi răcoritoare către băuturi alcoolice. Acest aspect este foarte grav, să nu uităm că suntem peste media europeană la consumul de băuturi alcoolice în rândul copiilor și adolescenților”.

„Marea vulnerabilitate în România de astăzi, în afară de lipsa de educație, este incompetența”.

„ Nu știm cum va funcționa schema de reducere a prețurilor. […] În ceea ce privește comerțul oficial, fiscalizat, un lucru este sigur – nu vor fi încasări mai mari la stat”, conchide Directorul Executiv al Patronatului Zahărului din România.

 

Înregistrarea întâlnirii „Scad sau cresc prețurile? Guvernul, între reducerea prețurilor și creșterea taxelor” poate fi urmărită integralAICI.

Reuniunile CLCC

Întâlnirea digitală a fost organizată de CLCC – Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării, for ce reunește aproximativ 2.000 de companii, care consideră că libertatea economică, cea a comerţului și a comunicării sunt fundamentale, într-o societate democratică. Acesta susține și apără interesele membrilor săi în relație cu terți, sprijină schimburile de informații și experiență, întărirea relațiilor cu organizații profesionale naționale și internaționale și promovarea concurenței loiale.