În prezența Excelenței Sale, Arthur Mattli, ambasadorul Confederaţiei Elveţiene în România, a președintelui Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan și a inspectorului școlar general Horea Abrudan, Grupul Holcim a inaugurat miercuri, 6 octombrie, Școala Tehnică de la Aleșd. Programul, urmărește formarea de noi specialiști în industria construcțiilor. 20 de tineri absolvenți de liceu vor avea posibilitatea, după finalizarea studiilor, să se angajeze în grupul Holcim Romania.

Programul de școlarizare este gratuit și recunoscut de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, precum și de Ministerul Educației. Desfășurat în parteneriat cu Colegiul Tehnic „Alexandru Roman” din Aleșd, acesta presupune doi ani de școlarizare, timp în care elevii vor dobândi o bază teoretică solidă și vor avea ocazia să facă practică în fabricile grupului Holcim.

Sesiunile practice vor fi susținute de specialiști din sectorul construcțiilor din cadrul Holcim și Somaco, iar ele includ: tehnologia de fabricare a cimentului, mentenanța mecanică, preventivă și electrică, calitatea și tehnologia prefabricatelor, sănătatea și securitate în muncă, protecția mediului. Modulul general de educație va fi asigurat de profesorii Colegiului Tehnic „Alexandru Roman” din Aleșd și include următoarele materii: matematică, fizică, chimie, limba engleză, desen tehnic și informatică.

Școala Tehnică este pentru noi un proiect de suflet, deoarece reprezintă unul dintre modurile prin care Holcim se implică direct în educația tinerilor și pregătirea profesioniștilor de mâine din industrieÎn condițiile în care majoritatea absolvenților de liceu se îndreaptă către facultăți sau își doresc să plece în străinătate, a fost cu adevărat o provocare sa găsim tineri interesați de domenii tehnice. Însă, ceea ce am reușit să facem a fost să le punem în perspectivă beneficiul major al unui astfel de program, anume că le va asigura o trecere mai lină în câmpul muncii și că vor avea un loc de muncă asigurat. Considerăm că este foarte important ca mediul privat, indiferent de industrie, să se implice activ în formarea următoarelor generații, dacă ne dorim profesioniști cu adevărat pregătiți, mai ales într-un sector atât de dinamic precum cel al construcțiilor”, a declarat Florina Rusneac, Manager Resurse Umane, Holcim Aleșd și Turda.

Deschiderea Școlii Tehnice Holcim din Alesd reprezintă o investiție importantă pentru viitor și un exemplu minunat de proiect public-privat în educație care servește drept model pentru multe alte industrii din țară. Nu în ultimul rând, acest proiect reprezintă o garanție a unui viitor de succes pentru industria construcțiilor. Cu oameni bine pregătiți, contribuim la un viitor de succes”, a declarat Excelența Sa, ambasadorul Confederației Elvețiene în România, domnul Arthur Mattli, prezent la evenimentul de deschidere.

Directorul fabricii Holcim Aleșd, Florin Păcurar,  a povestit cum s-a născut această școală. Totul a pornit de la o idee, de la un vis. „Mă uitam la un documentar despre viața marelui Martin Luther King, care spunea: „I have a dream „. Așa am avut și eu un vis. Acum doi ani nu știam că se va întâmpla. Toți am dezvoltat acest vis, am văzut că facem lucruri faine în echipă, am avut apoi siguranța că se va realiza. Și uite că azi s-a realizat”, a spus directorul Florin Păcurar.

Facilitățile care privesc cazarea, transportul și masa vor fi suportate integral de grupul Holcim, pe toată durata anilor de studiu. De asemenea, elevii cu rezultate deosebite vor obține și burse de merit.