Piața muncii nu a oferit multe oportunități de carieră studenților în anul 2020, potrivit unui sondaj realizat de comunitatea online Undelucram.ro. Chiar dacă au aplicat pentru joburi și unii au mers și la inteviuri, mai bine de jumătate dintre respondenți nu au primit o ofertă de angajare. Salariile nete pe care le pot primi juniorii, conform estimărilor pieței, se încadrează într-o plajă de la 1.600 la 4.700 de lei, în funcție de domeniul economic.

Studenții din România au întâmpinat dificultăți în găsirea unui loc de muncă în contextul pandemic declanșat anul trecut, dincolo de provocările „clasice” cu care se confruntă la aplicarea pentru un job.

„Auzim de ani de zile că avem nevoie de juniori care să intre în câmpul muncii, dar și că aceștia nu au suficientă experiență pentru a fi angajați. Este un paradox cu care studenții din România se confruntă când își încep cariera. Din păcate, mediul academic nu este calibrat la dinamica celui de business și, astfel, atât de mulți tineri declară că teoria din școală nu are legătură cu practica din organizații. Pe de alta parte, organizațiilor le sunt necesare prea multe resurse pentru a completa informațiile și competențele nelivrate de școală”, a explicat Andra Pintican, director de marketing al Undelucram.ro.

După un an în care fi nu au fost invitați la interviuri, fie nu au primit o oferă de angajare, majoritatea respondenților (78%) la sondajul realizat de Undelucram.ro declară anul trecut drept unul slab în privința oportunităților de carieră, conform sondajului realizat de comunitatea online Undelucram.ro. La polul opus, 19% cred că a fost un an satisfăcător, iar 3% spun că 2020 a fost unul ofertant.

„Sperăm că piața muncii va trece peste pandemia care a diminuat și mai mult oportunitățile de angajare pentru tineri și vom vedea o creștere în numărul de joburi dedicate acestora”, a adăudat Andra Pintican.

Salariile nete pentru joburile de studenți/juniori variază în medie între 1.600 de lei și 4.700 de lei pe lună. Cele mai mici salarii sunt în producție, în acest domeniu valoriile fiind între 1.600 și 2.750 de lei net. Pe de altă parte, studenții pot obține cele mai mari venituri dacă lucrează în IT, mai exact între 2.800 și 4.700 de lei net, pe lună.

În retail – un domeniu foarte căutat de către studenți datorită flexibilității programului – salariile sunt între 1.850 și 2.800 de lei. Salariile în bănci sunt între 2.050 și 3.650 de lei, în segmentul telecom variază între 2.100 și 3.900 de lei, în consultanță între 1.900 – 3.350 lei, iar în BPO sunt între 1.975 – 3.700 lei.