Opinia lui Karin Kimbrough, economist șef la LinkedIn.

La intrarea în al 3-lea an pandemic, piața muncii arată semnificativ diferită. La LinkedIn, echipa mea de cercetători și economiști în domeniul datelor are o viziune unică asupra modului în care s-au schimbat modalitățile de lucru.

Cu un record de 4,5 milioane de americani care au renunțat la locul de muncă doar în noiembrie, mulți au început să numească această perioadă de schimbări imense Marea Demisie. Dar preferăm termenul de „Marea remaniere”, care caracterizează mai precis schimbările majore din toate aspectele muncii, care depășesc ratele de renunțare. Americanii își regândesc relația cu munca, iar lucrătorii, în special, au așteptări mult mai mari de la angajatori decât oricând.

Pentru a face o imagine mai clară a ceea ce se întâmplă, am analizat datele noastre privind forța de muncă din SUA pentru a identifica cele mai mari schimbări în modul în care lucrăm, unde lucrăm și motivul pentru care lucrăm, care merită urmărite în acest an. Iată ce am descoperit:

Cum lucrăm: munca la distanță este foarte atractivă

În martie 2020, doar unul din 67 de locuri de muncă din SUA postate pe LinkedIn ofereau munca de la distanță. Până la începutul anului 2022, acest număr a crescut seminificativ. Joburile de la distanță trec peste greutatea lor atunci când vine vorba de diverse aplicații, atrăgând de peste 2,5 ori mai multă pondere a cererilor de muncă în comparație cu locurile de muncă cu prezență fizică, conform Great Reshuffle Report al LinkedIn.

Și conform datelor sondajului LinkedIn, 87% dintre angajați ar prefera să continuie cu munca de la distanță. Într-un peisaj de angajare din ce în ce mai competitiv, angajatorii din multe sectoare trebuie să-și recalibreze politicile și abordarea pentru a ține pasul cu această creștere a interesului pentru munca la distanță și flexibilă.

Unde lucrăm: lucrătorii trec mai repede în noi roluri

În timp ce cele mai recente date guvernamentale arată că numărul de americani care renunță la locul de muncă crește vertiginos, în special în multe industrii de primă linie, datele LinkedIn arată că ratele de angajare sunt, de asemenea, foarte ridicate – ceea ce înseamnă că majoritatea lucrătorilor nu renunță definitiv la muncă, ci se reînnoiesc și caută oportunități mai bune.

Până la sfârșitul anului 2021, ponderea membrilor LinkedIn din SUA care își schimbă locul de muncă a crescut cu 37% față de 2020 și cu peste 32% față de 2019. Și conform raportului nostru privind forța de muncă, noiembrie 2021 a înregistrat cele mai mari rate de angajare existente de când am început să consemnăm datele privind rata de angajare în 2015.

De asemenea, asistăm la schimbări în ceea ce privește locul în care alegem să ne desfășurăm, mulți lucrători preferând să „lucreze de oriunde”. Datele LinkedIn arată că orașele din Florida, cum ar fi Miami (+17%), Jacksonville (+14%) și Tampa (+10%), au apărut ca cele mai mari câștigătoare de fluxuri de talente. Între timp, pe Coasta de Vest, San Francisco (-15%), Portland (-13%) și Seattle (-11,7%) au înregistrat cele mai mari pierderi de talente. Angajatorii, la rândul lor, trebuie să adopte un model de forță de muncă distribuită, cu noi roluri, cum ar fi vicepreședintele de lucru flexibil, fiind create pentru a ajuta echipele să asigure o colaborare eficientă, indiferent unde locuiesc angajații.

De ce lucrăm: lucrătorii împuterniciți cer mai mult

Lupta pentru talent a devenit acerbă, iar în multe sectoare, angajații se află la putere. Mai mult decât am văzut în alți ani, lucrătorii își valorifică abilitățile și experiențele pentru a cere mai mult de la angajatori și pentru a obține ceea ce își doresc.

Noile date din raportul LinkedIn Global Talent Trends scot în evidență faptul că flexibilitatea a devenit cheia pentru atragerea și reținerea talentelor de top. LinkedIn a înregistrat o creștere uriașă, de peste 80%, a postărilor de locuri de muncă care menționează flexibilitate, din 2019. Și atunci când angajații sunt mulțumiți de flexibilitatea în timp și locație a companiilor lor, au șanse de 2,6 ori mai mari să raporteze că sunt fericiți la locul de muncă.

În general, vedem că cei care caută un loc de muncă au devenit mai pretențioși – și sunt dispuși să aștepte și să caute potrivirea perfectă mai mult decât în ​​anii trecuti. Pentru a face față momentului actual, angajatorii trebuie să rămână agili și să continue să-și adapteze cărțile de joc pentru a rămâne relevanți.

Sursa: https://edition.cnn.com/2022/01/21/perspectives/linkedin-workplace-trends-labor-market-pandemic/index.html