”Impactul economic al Neptun Deep este undeva în jur de 42,4 miliarde de euro, vorbesc de toată perioada în care are loc această explorare, respectiv 2027 – 2036”, a explicat Laurian Lungu, Analist economic, Cofondatorul Consilium Policy Advisors Group, în cadrul Dezbaterii CLCC cu tema „Securitatea energetică a României. Se investește pentru exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră, Hidroelectrica vine la Bursa de la București”.

Țintele europene stabilite până în 2030 sunt foarte ambițioase. Chiar dacă până acum a fost relativ ușor, de acum încolo atingerea acestor ținte va  aduce costuri mult mai ridicate pentru toți participanții pieței, iar efectul acesta, din punct de vedere economic va fi o împingere în sus a prețurilor.”

Neptun Deep, impact pentru economia României

”Noi am făcut un studiu foarte recent, de o săptămână, în care evaluăm impactul acestui Neptun Deep, din punct de vedere economic pentru România, ce înseamnă el ca impact economic, ca impact în venituri bugetare, ca impact asupra forţei de muncă, pentru că şi acolo are un impact şi, bineînţeles, asupra deficitului de cont curent. Rezultatele sunt într-adevăr foarte bune. Este o investiţie de care România are nevoie. Impactul economic al Neptun Deep este undeva în jur de 42,4 miliarde de euro, vorbesc de toată perioada în care are loc această explorare, respectiv 2027 – 2036 – şi poate mai adunăm un an sau doi pentru tot ceea ce înseamnă aşa numitul »decommissioning«. Vorbim de 22 de miliarde de euro, impact la venitul bugetar”, explică economistul.

Până în 2030 România va deveni primul producător de gaz din Europa!

Laurian Lung și-a susținut declarația prin prezentarea următoarelor informații: ”În prezent, România consumă 8 miliarde de mc pe an. Odată cu acest proiect, România își va dubla efectiv capacitatea de producție. Dacă consumul rămâne la acest nivel și chiar dacă ar crește puțin, ne-am asigura independența până în anul 2036.Atunci când România va începe să extragă din Neptun Deep ponderea producției de gaze a României din totalul de la nivelul UE va fi foarte, foarte mare. La ora actuală UE are o rată de dependență de importuri de gaze de 97 %. Așadar, putem spune că România este o componentă a securității energetice.”

Întrebat dacă investițiile ar trebui corelate cu capacitatea de transport/distribuție, analistul economic a răspuns: ”Consider că este necesară o strategie bazată pe colaborare, să nu se meargă pe o abordare de sus în jos, cu toate că decizia finală este a statului. Cel mai bine este să ai niște discuții, să existe niște paneluri de experți și aceștia să ia deciziile potrivite.

Listarea Hidroelectrica la Bursă

 Efectul pozitiv al listării Hidroelectrica la Bursă este dat de faptul că va aduce o transparență suplimentară în ceea ce privește activitățile Hidroelectrica, va îmbunătăți calitatea managementului, și așa mai departe”, concluzionează cofondatorul Consilium Policy Advisors Group.

 

Înregistrarea întâlnirii „Securitatea energetică a României. Se investește pentru exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră, Hidroelectrica vine la Bursa de la București” poate fi urmărită integralAICI.

Reuniunile CLCC

Întâlnirea digitală a fost organizată de CLCC – Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării, for ce reunește aproximativ 2.000 de companii, care consideră că libertatea economică, cea a comerţului și a comunicării sunt fundamentale, într-o societate democratică. Acesta susține și apără interesele membrilor săi în relație cu terți, sprijină schimburile de informații și experiență, întărirea relațiilor cu organizații profesionale naționale și internaționale și promovarea concurenței loiale.