Lipsa acută a personalului, la care se adaugă creşterea numărului de ani necesari promovării, precum şi condiţiile precare de infrastructură reprezintă principalele probleme cu care se confruntă instanţele şi parchetele din ţara noastră şi, se pare, că decidenţii politici găsesc cu greu soluţii pentru ca sistemul judiciar să activeze în parametri normali. Faptul că instanţele – mai ales cele din municipiile reşedinţă de judeţ şi din municipii – nu au schema completă de judecători, atrage supraîncărcarea rolului judecătoriilor, tribunalelor şi chiar curţilor de apel şi suprasolicitarea magistraţilor, ce are efecte negative asupra sănătăţii acestora.

Primul semnal, ce ar fi trebuit să atragă atenţia Ministerului Justiţiei şi clasei politice actuale – că este nevoie de o rezolvare rapidă a lipsei de personal -, este decesul, în 12 ianuarie 2021, din cauza epuizării, a unui magistrat din Roman, judeţul Neamţ. Judecătoarea, în vârstă de 48 de ani, a decedat din cauza unui anevrism cerebral, care, conform specialiştilor din domeniul medical, apare pe fondul oboselii extreme şi a stresului. În loc să vadă şi să analizeze cauzele care au dus la decesul prematur al judecătoarei respective şi să ia urgent măsurile legislative care se impun, politicienii au continuat să fie preocupaţi de disputele interminabile privind modul în care va fi desfiinţată Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, dacă magistraţii trebuie să beneficieze de o superimunitate sau nu şi dacă este necesar ca după desfiinţare să fie înfiinţată o structură asemănătoare în subordinea Parchetului General.

Al doilea semnal a fost tras de judecătorul Cristi Dănileţ, care a postat, recent, mai multe mesaje din care reies clar problemele cu care se confruntă sistemul judiciar din ţara noastră.

Citește mai mult: https://www.bursa.ro/lipsa-acuta-de-personal-in-instantele-din-romania-48818342