În România, nu există reguli de recrutare a lucrătorilor străini, care să privească procesul în ansamblu, nu există statistici, totul se desfășoară haotic, iar antreprenorii români nu au experiență în a gestiona forță de muncă exotică, au experiență zero și recrutează într-o săptămână 100 de muncitori, ceea ce nu duce la rezultate bune. Este părerea exprimată de Marius Camber, Administrator OneUp, în cadrul celei de-a patra ediții a dezbaterii profesionale de platforma GlobalConstructManager.ro, cu tema: ”Forța de muncă străină – avantaj sau provocare”.

Aparatul vietnamez de export de forță de muncă

În intervenția sa, Camber s-a axat pe explicarea contextului vietnamez al furnizării forței de muncă, având în vedere că a mers în Vitnam de peste 50 de ori, a fost angajat de o firmă de sub Ministerul Muncii din această țară și a avut ocazia să discute de trei ori cu ministrul vietnamez al Muncii.

”Vietnam este o țară cu aproximativ o sută de milioane de locuitori, are cea mai tânără populație din Asia de Sud-Est și este o piață care întrunește toate criteriile pentru a avea o abundență de investiții străine directe. De 20 de ani, Vietnam a pus la punct un aparat de export de forță de muncă, ce le aduce multe beneficii, pe lângă valută, le aduce înapoi o forță de muncă calificată cu tehnologii și mai adaptată să lucreze în companiile din Vest”, a explicat administratorul OneUp.

Modelul japonez de recrutare în Vietnam

Potrivit acestuia, un exemplu pozitiv întâlnit acolo, și pe care ar trebui să-l urmeze și România, este abordarea japonezilor care colaborează cu școlile de meserii din Vietnam: aduc profesori japonezi care fac parte din administrația acelor școli și din partea de profesori, meșteri și traineri, și nu recrutează oamenii doar după o probă, ci își aleg niște candidați pe care îi țin într-un training ce durează între 3 și 9 luni. Iar Japonia le oferă condiții foarte bune de lucru, contractele desfășurându-se pe o durată de muncă între 2 și 5 ani, cu salarii bune.

Aproximativ 5.000 de lucrători vietnamezi, în România

Potrivit lui Marius Camber, în acest moment, în țara noastră, sunt în jur de 5.000 de lucrători vietnamezi și, din punct de vedere al acomodării lor aici, semnalele sunt foarte bune. Există însă mai multe surse constante de muncitori pentru țara noastră, în afară de Vietnam: Sri Lanka, Nepal, Filipine, Indonezia, India, Pakistan, Bangladesh, însă problema este că acest sector nu are niciun fel de reguli, în țara noastră. Aceasta, în timp ce atât japonezii, cât și coreenii fac un input cultural, adică nu iau muncitori din Vietnam, fără să-i învețe un minim despre țara lor, inclusiv în ce monedă vor fi plătiți, cum fac transferul bancar etc.

”Consider că una din cauzele migrației românilor către alte state este modul greșit în care managerii români își tratează și discută cu angajații și de aceea cred că, la nivel de management, de resurse umane, trebuie organizate cursuri pentru a administra resursele umane și, de asemenea, trebuie făcută o strategie națională, urmărită de niște oameni responsabili”, a mai arătat Camber, în finalul intervenției sale.

Dezbaterile GlobalConstructManager.ro

În cadrul dezbaterilor din programul dezvoltat de Oameni și Companii, în parteneriat cu Opera Share Management, se discută teme legate de utilizarea eficientă a forței de muncă străine, în vederea soluționării crizei actuale de forță de muncă, din domeniul construcțiilor.