Michelangelo afirma: ,,Dacă aș fi o bucată de marmură, încă ar ciopli la mine”. Cât adevăr legat de faptul că ne putem modela întreaga viață, intrând într-un parteneriat al siguranței și lăsându-ne atinși de ceilalți dar în final găsindu-ne singuri propria identitate.
Nimic nu este mai important decât investiția în noi a timpului și a altor resurse astfel încât să putem avea beneficii de care să ne bucurăm întreaga viață. Iar dacă optăm să lucrăm cu un terapeut, cu un mentor sau cu un coach vom vedea beneficiile atât în viața personală cât și în cea profesională.
Vom putea, spre exemplu să avansăm în carieră, să avem curajul să spunem nu, lucrurilor care nu ne reprezintă și să ne îndreptăm spre o viață împlinită. În cele ce urmează, voi detalia care sunt punctele comune și diferențele dintre psihoterapie, mentorat și coaching.
Puncte comune:
- Toate trei au loc într-un spațiu de siguranță și confidențialitate
- Trebuie practicate de către specialiști în domeniu care au studiat îndelung și au certificările necesare
- Orientarea este către agenda și către obiectivele clientului
- Procesul are loc prin ascultare activă, prin reflectare și sumarizarea ideilor
- Acționează în relație cu cine este clientul ca întreg și cu ce își dorește clientul să obțină pe parcursul sesiunii
- Au durate variabile, în funcție de obiectivul clientului iar obiectivul se poate ajusta sau schimba pe perioada procesului
- Contează atât tehnica însă primează relația creată între cele 2 părți care va garanta succesul demersului
- Clientul este investit cu încredere, că are sau poate atrage resursele necesare pentru a atinge obiectivul
– Au o durată moderată de timp pentru a se evita dependența clientului de psihoterapeut, mentor sau coach - Rolul este de atragere a cunoașterii de sine a clienților, de a activa ce știe deja sau de a activa potențialul latent
- Partneneriatul se desfasoară printr-un dialog cu sens în care sunt concepute idei, valori și acțiuni noi
- Clientul este onorat ca partener egal, excepție făcând mentoratul unde mentorul vine cu poziția de expert
Diferențe:
– Terapia se poate concentra mult în prima etapă pe trecut pentru înțelegerea rădăcinii problemei iar coaching-ul este orientat către viitor
– În psihoterapie și coaching, clientul are în dreapta lui un partener de drum care nu îi dă direcții, dar îi pune întrebări pentru a-l sprijini în alegerea direcției potrivite
În mentorat, sprijini clientul prin transferul intenționat a cunoștințelor, prin rețete care pot funcționa și în cazul respectiv, tocmai pentru a scurta drumul spre succes.
Un lucru frumos în toate aceste domenii este că în timpul procesului poți descoperi că ai vrea să porți la un moment dat pălăria de psihoterapeut, mentor sau coach iar în timp, cu multă muncă și disciplină să ajungi în celălalt rol.
Mihaela Scarlat este Psihoterapeut de orientare cognitiv-comportamentală, Leader în resurse umane, Mentor în asociația Professional Women Network iar în prezent urmează cursurile unei școli de coaching.