Un număr de 22.113 locuri de muncă vacante sunt disponibile la nivel naţional în evidenţele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), potrivit datelor furnizate de angajatori, se precizează într-un comunicat remis miercuri de instituţie.

Cele mai multe locuri de muncă sunt oferite pentru posturile de lucrător comercial (1.289 de locuri de muncă); muncitor necalificat la asamblarea şi montarea pieselor (1.035 locuri de muncă); muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptuşeli zidărie, plăci mozaic, faianţă, gresie, parchet (784 de locuri de muncă); manipulant mărfuri (757); asistent personal al persoanei cu handicap grav (707); agent de securitate (663); muncitor necalificat în industria confecţiilor (531); agent de vânzări (490); şofer autocamion/maşină de mare tonaj (471); ambalator manual (389); operator confecţioner industrial îmbrăcăminte din ţesături, tricotaje, materiale sintetice (321).

Din cele 22.113 locuri de muncă vacante declarate de angajatori la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, 1.379 sunt destinate persoanelor cu studii superioare (programator; inginer în diferite domenii de activitate; analist servicii client; analist financiar; manager proiect etc.), iar 5.901 locuri de muncă sunt destinate persoanelor cu studii liceale sau postliceale (lucrător comercial; agent servicii client; ipsosar (exclusiv restaurator); controlor calitate etc.).

Alte 5.917 locuri de muncă sunt pentru persoanele cu studii profesionale (şofer autocamion/maşină de mare tonaj; lucrător comercial; lăcătuş mecanic; fierar betonist, dulgher etc.), restul de 8.916 locuri de muncă fiind destinate persoanelor fără studii sau cu studii primare/gimnaziale (muncitor necalificat la asamblarea şi montarea pieselor; asistent personal al persoanei cu handicap grav; agent de securitate; muncitor necalificat în industria confecţiilor; muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptuşeli zidărie, plăci mozaic, faianţă, gresie, parchet etc.).

Baza de date a ANOFM este în permanentă dinamică, actualizându-se în timp real în funcţie de locurile de muncă declarate de angajatori, de valabilitatea ofertelor, precum şi de numărul repartiţiilor emise în vederea ocupării, potrivit comunicatului ANOFM.

Pe de altă parte, angajatorii din Spaţiul Economic European oferă, prin intermediul reţelei EURES România, 604 locuri de muncă vacante, dintre care cele mai multe în Germania (396 locuri de muncă), pentru poziţiile de tăietor de carne şi lucrător în producţie; vopsitor industrial; sudor carbon/ oţel inoxidabil; sudor aluminiu; muncitor în construcţii de acoperişuri; măcelar; şofer de camion; şofer de camion/maşină de mare tonaj pe distanţe lungi; stivuitorist; lucrător în depozit; lucrător construţii acoperişuri şi spaţii interioare; şofer profesionist.

În Norvegia sunt disponibile 97 locuri de muncă, pentru poziţiile de coafor/frizer; peisagist şi pietrar; instalator ventilaţie; medic; tâmplar, maseur terapeut; programator CNC; şef departament de Ştiinţe Fizice Aplicate; cercetător principal/ superior; lucrător în producţia de crabi; tinichigiu auto, mecanic auto; mecanic motociclete; zidar/faianţar.

În Olanda sunt vacante 70 de locuri de muncă, pentru culegător pere; culegător mere şi pere; culegător flori; legumicultor; lucrător în ferma de vaci; culegător ciuperci; culegător capşuni.

15 locuri de muncă sunt anunţate în Danemarca, pentru dezvoltator Backend; dezvolator Dev Ops; muncitor în producţie (manipulant mărfuri); digital marketing project lead (specialist marketing proiecte digitale); product owner; dezvoltator software full-stack.

În Irlanda sunt vacante 10 locuri de muncă, pentru şofer vehicul greu de transport marfă. Alte 7 locuri de muncă sunt disponibile în Polonia, pentru operator CNC; lăcătuş; sudor MAG; strungar; şlefuitor. În Finlanda sunt vacante 4 locuri de muncă, pentru muncitor în procesarea mâncării; sudor. Patru locuri de muncă sunt disponibile în Spania, pentru cercetători ştiinţifici. În Belgia e anunţat un loc de muncă pentru bucătar şef.

Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă se pot adresa agenţiilor teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă de domiciliu sau de reşedinţă ale căror date de contact se află pe site-ul www.anofm.ro.