Peste un sfert dintre angajatorii din România (26,7%) au bugetat pentru acest an creşteri salariale, în timp ce opt din zece companii (81%) au în plan extinderea echipei, relevă rezultatele unui sondaj realizat de o platformă de recrutare online.
Conform datelor centralizate de eJobs, 65% dintre respondenţi au declarat că deja au demarat planurile pentru recrutări noi, iar 10% nu ştiu încă în ce direcţie va merge această strategie, în 2024. În acelaşi timp, 9% din totalul angajatorilor chestionaţi au spus că nu au niciun plan în acest sens.
De asemenea, aproape jumătate (47,1%) dintre angajatorii participanţi la studiu au menţionat că majoritatea poziţiilor pe care va trebui să le ocupe în 2024 vor fi din segmentul „entry level”, iar 48,2% vor avea nevoie de specialişti, timp în care 4,7% încă nu ştiu din ce categorie vor recruta.
Întrebaţi dacă au bugetat majorări salariale pentru acest an, 26,7% au răspuns afirmativ, 19,8% au spus că vor fi acordate, însă nu pentru toată lumea, ci doar pentru anumiţi angajaţi pe care vor să-i securizeze. Totodată, 14,9% au în plan majorări salariale, dar nu mai devreme de a doua jumătate a anului, iar 6,9% vor face acest lucru doar dacă va exista un context economic favorabil, iar 18,8% nu ştiu deocamdată dacă vor fi mărite salariile angajaţilor.
„Vorbim despre creşteri salariale care, în cea mai mare parte, nu vor depăşi 10%. 35,2% dintre angajatorii participanţi la sondaj au spus că au planificat majorări cuprinse între 5% şi 10%, 11,4% le vor creşte între 10% şi 20%, 8% vor acorda măriri mai mici de 5%, iar 4,5% spun că le vor actualiza cu inflaţia. 18,2% au declarat că fiecare manager va decide pentru fiecare angajat în parte, în funcţie de performanţă, iar 22,7% nu ştiu încă. Vedem deja de mai bine de un an că numărul de joburi remote este în scădere şi angajatorii preferă să posteze preponderent joburi care cer prezenţa la birou, astfel că, pentru acest an, 55,6% dintre respondenţi au spus că în 2024 se va lucra de la birou. 40,4% au optat pentru modelul hibrid, iar 4% de acasă”, a declarat Ana Călugăru, director de comunicare în cadrul eJobs.ro.
Sondajul eJobs a fost derulat în luna ianuarie a acestui an, pe un eşantion de 170 de companii respondente. De la începutul anului şi până în prezent, pe platform eJobs.ro au fost postate 32.000 de locuri de muncă, dintre care 1.400 remote (4% din total). AGERPRES