Într-o eră în care tehnologia și inovația schimbă constant peisajul profesional, pregătirea generației viitoare pentru un viitor nedefinit devine o provocare tot mai mare. O cercetare recentă a World Economic Forum arată că aproximativ 65% dintre copiii care sunt în sistemul de învățământ astăzi vor avea joburi care nu există în prezent. Aceasta nu mai este doar o statistică, ci o realitate cu care educația trebuie să se confrunte.

Globalizarea și digitalizarea au accelerat ritmul schimbării în aproape toate industriile. De la agricultură la mediu și de la medicină la educație, această transformare a revoluționat modul în care trăim, muncim și interacționăm. În acest peisaj, tehnologia a devenit o necesitate, nu doar un avantaj. Adaptabilitatea, gândirea critică și învățarea continuă sunt competențe de bază în această nouă eră.

Robotica, ca și multe alte domenii tehnice, a evoluat rapid în ultimul deceniu. Ce era odată rezervat doar pentru laboratoarele de cercetare sau pentru industria producătoare, a devenit acum accesibil pentru publicul larg, inclusiv pentru copii și adolescenți. Acest lucru are implicații semnificative pentru educație, oferindu-le tinerilor oportunitatea de a interacționa cu tehnologia într-un mod practic și aplicat.

În acest context, programele educaționale „RoboStarters” și „RoboMasters” au fost dezvoltate de specialiștii în domeniu pentru a introduce și consolida cunoștințele în domeniul roboticii pentru diferite categorii de vârstă.

Programul educațional „RoboStarters” se concentrează pe grupa de vârstă 7-10 ani, oferind o introducere în lumea roboticii. Utilizând platforma Zoom, elevii vor fi expuși la un mediu virtual în care vor putea explora Scratch și LEGO Mindstorms.

În contrast, programul educațional „RoboMasters” a fost creat pentru pre-adolescenții cu vârste între 11 și 14 ani, consolidând și extinzând abilitățile dobândite anterior. Aici, elevii vor naviga pe terenurile avansate ale Scratch, se vor scufunda mai adânc în complexitatea LEGO Mindstorms și vor explora potențialul Pythonului, programe extrem importante pentru un viitor specialist în domeniul roboticii.

“În contextul schimbărilor tehnologice fără precedent, este prevăzut ca 65% dintre copiii noștri să aibă joburi care, în momentul de față, nici măcar nu există. A nu acționa acum ar fi a lăsa viitorul copiilor noștri în voia hazardului. Robotica, un domeniu care împinge continuu granițele inovației, este punctul central al acestei revoluții. Ambele programe educaționale nu sunt simple instrucțiuni tehnice; ele sunt, în esență, instrumente de pregătire pentru o eră nouă. Pregătind tinerii în arta și știința roboticii, nu le oferim doar competențele tehnice esențiale pentru joburile viitorului, ci și încrederea și capacitățile analitice de a influența și modela acest viitor. Aceste cursuri reprezintă o investiție strategică, nu doar în educația lor, ci și în binele și progresul societății noastre. Este timpul să acționăm concret și să pregătim generația viitoare pentru schimbările inevitabile ale mâine”, spune Filip Vlad, co-fondator.