Reprezentanții HR ne destăinuie provocările pe care le întâmpină în procesul de angajare a unui angajat potrivit pentru o companie IT, pașii pe care îi urmează în procesul de recrutare, detalii despre ce caută o companie în acest  domeniu, abilitățile care sunt dorite de către angajatori, ce beneficii oferă, dar și ce așteptări au candidații. Visma Software România este o companie IT prezentă în 3 orașe din țară (Sibiu, Timișoara, Iași) cu o abordare simplă și prietenoasă a mediului de lucru, o cultură organizațională norvegiană care încurajează angajații să se dezvolte profesional oferind oportunități de training, workshopuri, cursuri, conferințe și susținând hobby-urile si activitățile de familie în afara companiei. Visma se bucură de angajați pe măsură, iar echipa de HR a companiei ne dezvăluie cum construiește o astfel de echipă.

Abilitățile dorite de la un viitor angajat și provocările întâlnite.  Atunci când are loc procesul de evaluare a unui candidat, se caută un profil echilibrat între cele două categorii: competențe tehnice și cele interpersonale. Din punct de vederea al competențelor tehnice compania se referă la tehnologiile pe care le stăpânește candidatul, flexibilitatea de a invata tehnologii noi și tipurile de proiecte la care a fost expus anterior. În ceea ce privește competențe interpersonale, se caută adaptabilitate: deschidere, implicare, atitudine pozitivă și constructivă la schimbare, onestitatea cu care abordează discuțiile, seriozitate și profesionalismul cu care tratează procesul, comunicarea și spiritul de echipă. Totodată, cei de la Visma sunt atenți la atitudine, motivație și potențial atunci când evaluează un candidat.

Cea mai mare provocare cu care se confruntă echipa de recrutare este faptul că specialiștii din domeniul IT nu sunt activi în schimbarea locului de muncă, ci angajatorii sunt cei care își doresc găsirea unor specialiști, brandul căutând cel mai des candidați cu un nivel ridicat de senioritate. În acest context, este foarte importantă transparența pe toate canalele de comunicare și oferirea detaliilor cu privire avantajele companiei Visma. În plus, faptul că există o rată de retenție foarte mare arată că organizația este stabilă, având un mediu de lucru în care nu ai parte doar de colegi, ci și de prieteni alături de care te simți bine și cu care îți dorești să se organizeze activități atat dupa programul de lucru dar de ce nu, si  în weekend.

 

Ni se spune des că au informații de la prieteni sau colegi despre mediul de lucru frumos, despre proiectele noastre și despre toate acțiunile pe care le facem pentru angajații noștri, acțiuni care se pot vedea și pe paginile noastre de pe rețelele de socializare”, transmite echipa de HR.

Interviul de angajare. Procesul de angajare este o combinație între interviul care studiază comportamentul angajatului și competențele acestuia. Pe de altă parte, ceea ce ar trebui să cunoască viitori angajați despre mediul de lucru la Visma este faptul că se orientează după modelul scandinav, încurajând angajații să-și exprime creativitatea, libertatea de a pune în practică ideile noi, spiritul de inițiativă și organizarea timpului de lucru.

Din punct de vedere al beneficiilor, reprezentanții HR spun că se așteptau să fie un interes mare pe beneficii din domeniul sănătății, educației sau ajutorul pe care-l oferă pentru o pensie privată, însă candidații cel mai adesea sunt interesați de câte zile de concediu au parte, de cât de flexibil este programul de lucru, dacă vor avea oportunitatea de a călătorii în țările Scandinave. Interesul pe această zonă de beneficii este de înțeles, deoarece au o organizație tânără, iar dorința de a se asigura că vor avea timp și pentru relaxare, hobby-uri este firească.

Pașii în recrutare:

  • Validarea CV-ul candidatului; studii și experiența profesională
  • Screening interview – este un interviu condus de către departamentul de Resurse Umane prin care se validează acuratețea CV-lui
  • Test tehnic – un test de dezvoltare a unei aplicații
  • Interviu tehnic – discuție cu arhitectul și managerul de proiect care se desfășoară în jurul testului tehnic
  • Test de logica – un test online, într-un timp limitat prin care se demonstrează capacitatea candidatului de concentrare și luare decizii rapide.

Angajarea și perioada de acomodare. Există mai multe modalități prin care un candidat se angajează în compania Visma. Datorită programelor desfășurate cu ajutorul ligilor studentesti de la Universități se găsesc mulți viitori angajați. Totodată, metoda de angajare prin recomandări reprezintă o rată de succes de 50%, iar cei care aduc în firmă oameni competenți sunt recompensați. Echipa HR confirmă că decizia de angajare este obiectivă, identificând potențialul candidatului pentru rolul care i se potrivește cel mai bine.

În plus, compania oferă susținere prin perioada de training care este foarte importantă pentru un start bun, iar ca proporție depinde și de nivelul de senioritate al candidatului. Au existat situații când noii angajați au acumulat foarte repede informația și au trecut prin perioada de training foarte rapid, însă am întâlnit și persoane cărora trainingul le-a venit în ajutor pentru a-și înțelege clar sarcinile, spun cei de la Visma.