În contextul pandemiei, din ce în ce mai multe companii se confruntă cu problema unor comportamente contra-productive ale angajaților la locul de muncă, precum epuizarea, stresul sau agresivitatea. Toate aceste comportamente conduc, în mod inevitabil, la scăderea nivelului de motivație și satisfacție față de sarcinile pe care angajații trebuie să le realizeze, iar în absența unui tratament corespunzător, fie prin sedințe de psiho-terapie, sau medicamentos, ele se pot acutiza, scăzând semnificativ productivitatea oamenilor afectați și implicit calitatea vieții de zi cu zi.

Netratat, stresul prelungit la locul de muncă conduce la scăderea productivității și motivației angajaților

Cea mai importantă consecință a perpetuării acestor comportamente la locul de muncă este apariția burnout-ului, acesta fiind  o reacție la stresul cronic care se caracterizează prin epuizare emoțională, cinism și  chiar evaluarea negativă a propriei persoane cu privire la propria competență la locul de muncă. Efectele acestui proces includ scăderea nivelului de satisfacție profesională, reducerea performanței și a angajamentului, lipsa de speranță, iritabilitatea, detașarea de muncă și de colegi, absenteismul, nerăbdarea, starea de spirit și toleranța mai mică față de ceilalți.

Psihoterapia în mediul online poate reduce sau chiar combate consecințele burnout-ului

Deși burnout-ul, alături de celelalte comportamente contra-productive, sunt fenomene din ce în ce mai des întâlnite în zilele noastre, există numeroase modalități de combatere a efectelor nocive cauzate de acestea.  Principala modalitate de reducere și chiar combatere a burnout-ului este consilierea psihologică, care poate fi realizată în mediul online, prin intermediul platformelor dedicate de servicii medicale online, precum ATLAS App, care pune la dispoziția utilizatorilor funcții de diagnoză în vederea alegerii specialistului potrivit. În condițiile în care scăderea productivității angajaților este principala consecință a burnout-ului, identificarea acestor probleme din timp și tratarea corespunzătoare devin o prioritate a managerilor din organizații și a celorlalte persoane avizate. În acest sens, funcționalitățile inovatoare ale platformei de telemedicină Atlas App oferă companiilor posibilitatea de a obține informații fundamentate științific despre comportamentele contraproductive ale angajaților si de a interveni eficient oferind suport.

Deși aceste comportamente contra-productive afectează angajații indiferent de vârstă, Mihai Bran, medic psihiatru și co-fondator al platformei ATLAS-App trage un semnal de alarmă cu privire la deschiderea pacienților către ședințele de psihoterapie în mediul online: „Există, în continuare, foarte mult loc pentru creșterea nivelului de educație. Persoanele foarte tinere, respectiv cei de pană în 30 de ani sunt mai deschise, odată cu creșterea segmentului de vârstă nu se remarcă aceeaşi deschidere şi  acceptare a faptului că a merge la psiholog e la fel de normal precum a merge la stomatolog, de exemplu. Vedem totuşi în piaţă că lucrurile se schimbă şi, treptat, începem să acceptăm mai bine faptul că sănătatea mintală trebuie să aibă loc în programul nostru de zi cu zi”.