Când vine vorba de viitor, incertitudinea este singura certitudine. Gândiți-vă la munca de la distanță. În 2019, a câștigat încet acceptare, chiar dacă majoritatea managerilor au ezitat la început. În 2020, companiile și angajații acestora au fost nevoiți să se adapteze. Astăzi, mulți lucrători au schimbat total modul de a munci, majoritatea înlocuind mersul la birou cu munca de acasă, dar și beneficiile căutate la locul de muncă. Pentru companiile care speră să atragă talente de top, munca de la distanță este acum un beneficiu atrăgător și nu este negociabil pentru mulți.

Cei mai mulți dintre noi au simțit o puternică lovitura emoțională atunci când libertatea ne-a fost luată și birourile au amânat redeschiderea tot mai mult. Nu este ușor să prezici ce cariere vor înflori în lumea noastră post-COVID, însă există totuși câteva tendințe clare. Cu toate acestea, dacă vă gândiți la o schimbare, iată primele cinci domenii în creștere în anii următori.

1.Sănătate                             

Pandemia de COVID-19 a avut un impact imens asupra lucrătorilor din domeniul sănătății. Unii doar s-au infectat cu virusul, alții chiar și-au pierdut viața din cauza acestuia. După ce au îndurat o muncă foarte grea timp de luni de zile, studiile sugerează că peste o treime dintre aceștia se gândesc să părăsească profesia. Deși a existat un deficit de asistente calificate de ani de zile, pandemia a agravat situația. Acesta este unul dintre motivele pentru care asistența medicală este un domeniu de top al viitorului.

Va fi nevoie de încă cel puțin 500.000 de asistenți medicali autorizați până în 2027. Dacă îți plac călătoriile, a deveni asistent medical de călătorie poate însemna să câștigi un venit de șase cifre împreună cu o serie de bonusuri. De fapt, există o serie de locuri de muncă din domeniul sănătății care oferă oportunități de călătorie. Potrivit Biroului de Statistică a Muncii, în 2020, salariul mediu pentru un asistent medical era de aproape 112K.

  1. Tehnologia informației

Desigur, IT-ul a fost un domeniu în creștere în ultimii ani. Ceea ce este diferit, este că un accent sporit pe munca de la distanță și dezvoltarea smartphone-urilor a crescut cererea pentru dezvoltatorii de software și aplicații. Deși acest domeniu a necesitat în mod tradițional o diplomă de licență în științe, companiile recrutează acum oameni care au învățat să codifice online. Deci, dacă vă gândiți la o schimbare în carieră și sunteți orientat spre tehnologie, vă recomandăm să luați câteva cursuri de codificare. Biroul de Statistică a Muncii (BLS) The Occupational Outlook Handbook (OOH) prezice că până la sfârșitul deceniului, domeniul dezvoltării de software va crește cu 22% – ceea ce înseamnă peste 300.000 de noi locuri de muncă cu un salariu mediu foarte mare. Și dacă aveți tendința de a fi introvertit, dezvoltarea de software sau de aplicații este o alegere excelentă pentru carieră.

  1. Managementul lanțului de aprovizionare

Probabil că nu ești surprins să descoperi că acesta este un domeniu în creștere. Cumpărarea la panică care a început înainte de blocarea din anul 2019 a schimbat metodele de livrare la timp pe care atât de mulți retaileri se bazaseră. Locurile din acest domeniu includ agent de achiziții, analist logistic și manager de distribuție. Inginerii industriali sunt, de asemenea, numeroși în acest management al lanțului de aprovizionare. Deci, dacă sunteți priceput cu principiile de matematică, statistică și inginerie și vă place să faceți ca sistemele să funcționeze mai eficient, acesta ar putea fi domeniul potrivit pentru dvs.

  1. Management financiar

Carierele în acest domeniu vor crește cu 15% în următorul deceniu. Managerii financiari sunt angajați pentru a examina cheltuielile și veniturile unei companii în timp ce caută modalități de maximizare a profitabilității. Companiile din Fortune 500 caută adesea candidați cu un MBA – deși organizațiile mai mici angajează manageri financiari cu diplome de licență. Venitul mediu se apropie de 120K. Consultanții în management se bucură de rate similare ridicate de creștere și venituri medii ridicate.

  1. Actuariat și Statistician

Actuarii se bucură de o rată de creștere de aproape 20% până la sfârșitul deceniului și de un venit mediu considerabil. Dacă vă plac datele și statisticile, acesta ar putea fi domeniul perfect. Majoritatea lucrează pentru companii de asigurări, decidând dacă să asigure sau nu un potențial client. A fi capabil să evalueze riscul este o abilitate solicitată. Statisticienii îndeplinesc un rol similar pentru companii prin analizarea datelor și proiectarea vânzărilor viitoare, a profiturilor și a obstacolelor în calea creșterii. Oamenii de știință de date, care ajută companiile să utilizeze mai bine informația, se bucură de o creștere estimată de 30% a ocupării forței de muncă până în 2030.

Desigur, cel mai bun loc de muncă pentru tine poate să nu fie cel mai bine plătit și nici unul cu cea mai rapidă creștere. Cheia este să vă valorificați setul de abilități și să obțineți cel mai bun rezultat posibil.

Sursa: https://www.forbes.com/sites/ashleystahl/2021/11/08/the-top-5-growing-career-fields-in-2022/?sh=45933f7946b3