Salariul mediu al unui angajat care ocupă funcţia de avocat este de de 5.500 de lei net pe lună, arată datele extrase din platforma Salario, comparatorul de salarii al platformei de recrutare online eJobs.

„Pentru această poziţie salariile sunt destul de diversificate în funcţie de dimen­siunea companiei, dar şi de nivelul salarial regional. Mai mult, venitul variază şi în funcţie de performanţa de care dă dovadă angajatul sau de rezultatele anterioare. Experienţa avocatului, de asemenea, impactează nivelul salarial al acestuia. De regulă, ţinta unui avocat este de a ajunge partener al unei case de avocatură, când şi veniturile acestuia cresc considerabil. Acest lucru este însă posibil doar după ani de experienţă“, spune Roxana Drăghici, head of sales la eJobs România.

Cel mai mare nivel al salariului mediu pentru această funcţie este în Bucureşti (4.800 de lei net), iar cel mai mic în judeţul Mureş (2.500 de lei net), arată datele Salario, unde peste 243.000 de specialişti şi-au introdus salariile până în prezent.

Avocatul este o persoană licenţiată în studii juridice ale cărui funcţii sunt de a consilia, reprezenta, asista şi apăra clienţii în instanţele de judecată.

Avocatul reprezintă şi apără clienţii în chestiuni diverse precum divorţuri, moşteniri, litigii, aspecte penale sau comerciale. De obicei, avocaţii sunt specializaţi: avocat pledant (de instanţă), avocat de afaceri (de consultanţă), avocat de dreptul muncii, avocat de dreptul familiei şi altele.

În prezent, din totalul celor peste 31.500 de joburi disponibile pe platforma eJobs, 12 sunt pentru poziţia de avocat.