Rectorul Politehnicii timişorene atrage atenţia asupra riscurilor eliminării scutirii de impozit a IT-iştilor.

Eliminarea scutirii de impozit a IT-iştilor poate avea un efect invers. În piaţă deja există o tendinţă a angajaţilor a-şi înfiinţa PFA-uri sau de a lucra pentru companii din străinătate.

– În prezent sunt aproximativ 100.000 de angajaţi în IT care beneficiază de scutirea impozitului pe venit;

– În mediul politic şi guvernamental se vorbeşte deja de eliminarea acestui avantaj, iar principalul argument este că măsura ar creşte veniturile la bugetul statului;

– Rectorul Universităţii Politehnica Timişoara, Florin Drăgan, atrage atenţia că o astfel de măsură ar putea duce la adâncirea crizei de angajaţi din IT. O parte dintre actualii angajaţi ar putea lucra din România pentru companii din străinătate.

În spaţiul public au apărut mai multe discuţii despre eliminarea scutirii impozitului pe venit de care beneficiază angajaţii din IT, construcţii şi cercetare. Potrivit Ministerului de Finanţe această măsură ar aduce anual încă 600 de milioane de euro la bugetul statului. Numai că o astfel de decizie poate avea efecte contrar aşteptărilor pentru că majoritatea angajatorilor nu sunt dispuşi să acopere această impozitare, iar în piaţă sunt deja mişcări ale angajaţilor către freelancing sau companii din străinătate. Florin Drăgan, rectorul Universităţii Politehnica Timişoara a analizat situaţia şi vine cu mai multe concluzii.

„Multe companii de IT din străinătate deja au început campanii de recrutare, iar planul lor cuprinde şi angajaţi din România. Pandemia de coronavirus a făcut ca distanţa să nu mai fie o problemă. Practic, oamenii pot lucra de acasă pentru companiile de afară pentru că acestea nu le vor impune prezenţa fizică la birou sau în ţara respectivă. În momentul în care veniturile angajaţilor din IT vor scădea, ei vor fi tentaţi să facă pasul către firme de afară. Piaţa IT nu poate suporta o astfel de migraţie pentru că este o mare criză de specialişti. Pe de altă parte, există un trend ca angajaţii cu venituri mari să îşi facă PFA-uri sau propriile firme unde este un altfel de sistem de impozitare. O eliminare a scutirii impozitului pe venit va face ca aceste tendinţe să crească şi automat taxele plătite statului vor scădea”, susţine Florin Drăgan, rectorul Universităţii Politehnica Timişoara.

Universitatea Politehnica Timişoara a colaborat de-a lungul timpului atât cu companiile prezente în vestul ţării, cât şi cu instituţiile statului pentru a găsi cele mai bune soluţii pentru piaţa muncii. Numeroase companii prezente în vestul ţării au venit în ultimul an pentru a se consulta cu specialiştii UPT în vederea unor noi investiţii. Un calcul arată că în ultimele şase luni au fost anunţate investiţii străine de aproximativ un miliard de euro pentru extinderea capacităţii de producţie a unor companii, dar şi pentru cercetare, în crearea unor noi produse inovatoare. O mare parte din bugetele planificate de aceste companii este alocat resursei umane.

„În momentul în care specialiştii financiari ai acestor companii au planificat bugetele de extindere, au luat în calcul baza fiscală care exista în acel moment. O astfel de mişcare ar produce un adevărat şoc pentru că în România, când recrutezi un om, negociezi salariul net. Dacă salariul este impozitat, practic îi propui un venit mai mic faţă de ce era planificat în buget iar acest lucru poate duce la o îngreunare a recrutării. Altfel spus, investiţiile anunţate deja ar putea fi afectate sau s-ar putea tempera. Putem fi puşi în situaţia ca proaspeţii absolvenţi ai universităţilor din România să fie direct angajaţi de companii din străinătate, să lucreze pentru birourile de acolo pe salarii mai mari, iar criza forţei de muncă de la noi să se acutizeze”, susţine Florin Drăgan, rector la Universitatea Politehnica Timişoara.

Doi dintre pilonii PNRR ar putea fi afectaţi: digitalizarea şi construcţiile.

Facultatea de Construcţii din cadrul Universităţii Politehnica Timişoara a înregistrat în ultimii ani o creştere a numărului de studenţi. Interesul faţă de acest domeniu a crescut din 2018, perioadă când au fost introduse mai multe facilităţi fiscale pentru angajaţii din construcţii. Datele culese din Registrul General de Evidenţă a Salariaţilor arată că absolvenţii Facultăţii de Construcţii a UPT au o rată de angajabilitate egală cu absolvenţii Facultăţii de Automatică şi Calculatoare.

„Putem spune că facilităţile fiscale introduse la acel moment au ‘albit’ acest domeniu. Dacă ne întoarcem la sistemul de impozitare din construcţii de la nivelul anului 2017, toate eforturile depuse până în prezent vor fi anulate şi ne întoarcem la o muncă ‘la gri’ a angajaţilor. Pentru absolvenţii de construcţii de la UPT angajabilitatea a crescut cu aproape zece la sută comparativ cu acum patru ani. Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă se bazează foarte mult pe investiţii în infrastructură. Dacă punem beţe în roate firmelor din construcţii, obiectivele asumate în PNRR pot fi îngreunate”, a declarat Florin Drăgan, rectorul Universităţii Politehnica Timişoara.

Un alt domeniu cu o deosebită importanţă în PNRR este digitalizarea. Acest lucru se poate face cu IT-işti, dar şi cu oameni din cercetare, care şi ei beneficiază de scutirea impozitului pe venit.

„În prezent este foarte dificil să convingi oamenii buni să lucreze exclusiv în cercetare. Este un domeniu în care am putea face mai multe, iar un venit mai mare este un imbold pentru un specialist să rămână în cercetare. Majoritatea absolvenţilor de facultate se duc către dezvoltare, însă cercetarea aduce în piaţă un plus de valoare mai mare. Dacă veniturile oamenilor din cercetare vor scădea, odată cu cele din IT, atunci ei vor pleca sau vor migra spre alte forme de colaborare şi multe dintre proiectele de digitalizare vor fi în pericol”, a încheiat rectorul Universităţii Politehnica Timişoara. AGERPRES