Invitată specială a conferinței MAGNETICO de la Pitești, Belinda Gannaway, Employee Experience Coach, Trainer, Author, care a vorbit despre necesitatea ca organizațiile să își redeseneze strategiile privind experiența angajaților în companie, astfel încât să aibă în centru o cultură a aprecierii și apartenenței. „Putem vedea din ce în ce mai mult că experienţa angajatului este critică pentru organizație, nu este doar ceva nice to have. Resursele Umane au început să acționeze și încep să se reinventeze și să își reconsidere rolul în cadrul organizației. Gândiți-vă la Resurse Umane ca la o funcție care poate susține acest nou sistem de muncă. Prin urmare, experiența angajatului stă în centrul reinventării HR-ului. EX este o modalitate de a-i ajuta pe oamenii noștri să performeze mai bine. Mai mult, nu mai este percepută ca ceva intangibil, ci impactul ei comercial poate fi măsurat. Trebuie să ne asigurăm că oamenii se simt apreciați în fiecare zi. Trebuie, de asemenea, să creăm multe task-uri interesante pentru ei de făcut, astfel încât să poată crește. Când lucrezi la acest nivel al EX, experiența angajaților se transformă. Perspectiva asupra Experienței Angajatului se schimbă – în zilele noastre este vorba despre noul mod de a gândi rezolvarea problemelor. Cum găsim lucrurile care nu funcționează, pentru a le remedia? Design thinking este o formă de inovație centrată pe om”, a explicat Belinda Gannaway.
Un alt subiect abordat în cadrul conferinței a vizat diversitatea și incluziunea ca elemente importante în performanța organizației. Astfel, Daniela Alexandru, Human Resources Manager, Magna Exteriors Craiova, a punctat: „Cum facem să includem aceste elemente în ADN-ul organizației, astfel încât să producă, pe termen lung, efecte pozitive? Cum reușim să atragem talentele și să avem un angajament mai profund? Explorarea diversității și incluziunii poate avea un impact important în crearea unei culturi a incluziunii autentice. Trebuie să ne întrebăm de ce este important D&I? Potrivit unor studii, companiile au șanse mai mari să fie mai profitabile, să păstreze millennialii mai mult timp, talentele devin mai inovatoare și agile și au rezultate mai bune. Creând un climat pozitiv în organizație, atragem și reținem mai ușor talente și încurajăm creativitatea și inovarea. Pentru a ne menține în top, pentru a avea rezultate și pentru a face față acestui mediu VUCA, trebuie să existe o corelare între diversitatea gândirii și cultură organizațională, pentru că doar așa ajungem să avem un brand de angajator puternic.”
A urmat o discuție 1-to-1 între Anca Pucă, Sales Manager, UCMS by AROBS și Zenaida Cremeneanu, Head of Global Business Services H2R, Siemens Romania, ce s-a centrat pe modul în care digitalizarea contribuie la creșterea retenției. „O mare provocare este atragerea talentelor în companii, însă munca oamenilor de HR nu se oprește acolo – greul începe cu retenția. Studiile arată că 4 din 5 angajatori se confruntă, în acest moment, cu probleme ale retenției angajaților – această provocare s-a dublat, comparativ cu 2015”, a explicat Anca Pucă.
„Digitalizarea a venit ca soluție naturală – digitalizarea în HR a însemnat automatizarea proceselor standard admin sau de payroll. Noi avem o soluție digitală care interacționează cu angajații. Este un fel de chatbot creat intern, care cumulează cunoștințele colegilor din HR și știe să răspundă, în limba română, la un număr impresionant de întrebări. Ne-a ajutat să câștigăm timp. Aplicația știe să răspundă la orice tip de informații – de la informații generale, proceduri, la zona de ticketing: dacă au probleme punctuale, aplicația colectează informațiile într-o căsuță electronică, iar colegele de HR preiau problemele și le rezolvă. A crescut nivelul de satisfacție a angajaților, pentru că interacționează foarte repede cu ea. Un impact foarte mare l-a avut și implementarea semnăturii electronice – noi avem angajați în toată țara și nu era deloc simplu să implementăm semnăturile. De exemplu, am reușit să semnăm 1.100 de acte adiționale în 3 zile, o muncă pe care am fi făcut-o, în mod normal, într-o lună”, a completat Zenaida Cremeneanu.
Profesioniști ai comunității locale de HR din Pitești au participat, pe 23 mai, la prima ediție a conferinței „MAGNETICO. How to attract and retain talents improving employer branding and creating meaningful HR practices” organizată în acest oraș, pentru a analiza și dezbate care sunt cele mai bune strategii pentru atragerea și retenția talentelor în contextul actual.
Eveniment organizat de BusinessMark. Platformele Oameni și Companii – EventsMax.ro și GlobalHRManager.ro – sunt parteneri de comunicare ai evenimentelor BusinessMark.