4000 de CV-uri noi în luna mai şi de trei ori mai mulţi candidaţi contactaţi de către companii faţă de aprilie

După un an în care dinamica în companii şi modul de lucru s-au reinventat pentru a se potrivi contextului sanitar, în sfârşit, piaţa muncii dă semne că îşi revine, conform unui comunicat de presă al companiei BestJobs remis redacţiei. Activitatea angajatorilor, dar şi a candidaţilor se intensifică, aşa cum arată raportul lunii mai de pe platforma BestJobs. În luna mai, 4000 de noi candidaţi şi-au completat CV-ul pe platformă, în căutarea unei oportunităţi de muncă. Şi companiile se arată din ce în ce mai active şi mai alerte în procesul de recrutare. Astfel, numărul de potenţiali candidaţi contactaţi de către companii este de 3 ori mai mare decât în luna aprilie, ca dovadă a faptului că angajatorii urmăresc să îşi completeze cât mai rapid poziţiile deschise.

Încă de la începutul anului 2021, căutarea pentru joburile care permit munca de la distanţă a fost în creştere, ca urmare a faptului că angajaţii s-au adaptat acestui stil de lucru. Luna mai a reprezentat un nou record al aplicărilor la joburi remote, cu aproape 100.000, în creştere cu 50% faţă de cele din luna aprilie.

Harta judeţelor din România cu cea mai dinamică dezvoltare pe piaţa muncii este evidenţiată de numărul de aplicări astfel: Bucureşti şi Ilfov (181.087 aplicări), Timiş (47.808 aplicări), Braşov (35.591 aplicări), Cluj (31.856 aplicări) şi Iaşi (27.310 aplicări).

Potrivit sursei citate, aproape jumătate (47%) dintre joburile activate în luna mai au fost din categoria white-collar, cu 50% mai multe decât aceeaşi lună a anului trecut. 24% dintre joburile lunii mai au fost din categoria blue collar, iar 17% pentru poziţii de management şi coordonare echipe.

În ceea ce priveşte candidaţii, cei mai activi în căutarea unui loc de muncă în luna mai au fost cei cu vârste cuprinse între 25 şi 34 de ani (33%), urmaţi de cei cu vârste cuprinse între 35 şi 44 de ani (21%) şi de cei cu vârste cuprinse între 45-54 ani (18%).

Cele mai multe căutări au fost înregistrate pentru domenii precum financiar, transporturi sau inginerie. Conform numărului de aplicări, joburile cele mai dorite au fost în domenii precum IT, Administrativ & Logistică, Inginerie şi Construcţii, Marketing şi BPO.

Dintre joburile activate în luna mai, 14% au fost din domeniul IT, 13% din vânzări, 11% din domeniul tehnic, iar 10% din financiar şi contabilitate, se menţionează în comunicat.

În ceea ce priveşte companiile care au atras cele mai multe aplicări, Enel menţine şi în luna mai prima poziţie a topului cu 3.816 aplicări, urmată de Deichman, cu 2.767 aplicări. Allianz Technology (cu 2.135 aplicări), Continental Continental Automotive Romania (cu 2.108 aplicări) şi Genpact România (cu 2.048 aplicări) completează topul.