Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat că stagiul minim de cotizare pentru pensie va rămâne 15 ani, dar că aceștia pot să nu fie consecutivi, ci adunați de-a lungul timpului. Turcan a mai declarat că pensiile vor fi recalculate pe baza unei formule care va include un indice de corecție, dar care va și scoate calcularea pensiilor ”din pixul politicienilor”, pentru ca oamenii ”să nu mai fie amăgiți”.

Raluca Turcan a mai adăugat că prin reforma digitală a sistemului, oamenii vor putea să aibă acces la propriul dosar electronic și să vadă cât mai au de muncit și de ce pensie ar putea să beneficieze.

Legea pensiilor și calcularea acestora ar trebui să fie gata până la sfârșitul anului 2022, a mai spus Turcan: ”Stagiul minim de cotizare la pensie este bine să fie 15 ani. Rămâne stagiul minim de cotizare (…) Pot fi 15 ani adunați, nu consecutivi. Pensiile vor fi recalculate pe o formulă care va include și indicele de corecție. În momentul de față, indicele de corecție este scos din burtă de PSD, care a explodat și a ajuns la o inechitate în sistemul de pensie. Această formulă de calcul va aduce o predictibilitate în privința calculării pensiilor pe termen lung pentru ca orice calculare de pensii să fie scoasă din pixul politicienilor. Pensionarii erau amăgiți că pensiile vor crește cu 40%, dar deficitul la pensie era deja de 3,2 miliarde, cheltuielile de 69 miliarde, iar ei le promiteau creșteri cu 40% ceea ce înseamnă că deficitul ar fi ajuns la 152 de miliarde în 2022, asta înseamnă o minciună crasă”, a declarat Raluca Turcan, la Digi24.

Ministrul Muncii a mai anunțat că Guvernul merge pe egalizarea treptată a vârstei de pensionare pentru femei și bărbați la 65 de ani. În acest moment, femeile se pensionează la 61 de ani, iar bărbații, la 65. „Pe actuala lege, noi avem un plan de egalizare a vârstei de pensionare spre 65 de ani, deja asumat până în anul 2030”, a spus Turcan, apoi a precizat că se merge spre „egalizarea vârstei de pensionare și în niciun caz să nu depășim vârsta de 65 de ani”.

“Acum vârsta de pensionare a femeilor este 61,7, la anul va fi mai mult. Din ce în ce mai mult, până în anul 2030, așa prevede actuala legislație. Vârsta de pensionare a bărbaților și a femeilor va fi egală. (…) Doar România și Polonia sunt țările în care vârsta de pensionare nu este aceeași pentru femei și pentru bărbați”, a mai afirmat Turcan.