Semnătura electronică la întocmirea tuturor documentelor aferente contractului individual de muncă va fi folosită fără marca temporală electronică și fără sigiliul electronic calificat al angajatorului, conform unei modificări aduse de Parlament ordonanței de urgență prin care Guvernul a reglementat semnătura electronică în Codul Muncii. Mediul de afaceri solicitase această modificare.
Mediul de afaceri a fost luat prin surprindere de introducerea de către Guvern a obligativității folosirii sigiliului electronic, cât și a mărcii temporale. Potrivit mediului privat, dobândirea sigiliului este în mod special un proces lung și greu, costurile asociate cumpărării acestui element fiind substanțiale.
Astfel, Confederația Patronală Concordia arătat că ”apreciază intențiile Guvernului României de debirocratizare și digitalizare a relațiilor de muncă, dar consideră că soluția aleasă de Executiv și reglementată prin OUG are un efect contrar, prin solicitarea a două noi servicii, care presupun nu doar costuri suplimentare, ci și eforturi mai mari și sunt în dezacord cu practica europeană privind echivalentul semnăturii olografe în format electronic. În timp ce contractul individual de muncă se semnează în prezent olograf simplu, cele două elemente suplimentare incluse sunt echivalentul revenirii la ștampilă (sigiliul angajatorului), deși aceasta a fost scoasă de câțiva ani și respectiv marca temporală (documentele semnate olograf, inclusiv CIM, nu includ ora semnării)”. În opinia Concordia, ”noile prevederi se constituie într-o birocrație inutilă, cu costuri suplimentare, care nu va duce la digitalizare, ci la digi-birocrație.”
Citește mai mult: Profit.ro