Ce poate face angajatorul cand angajatul nu se prezinta la munca? Iata cum se inceteaza corect CIM si care sunt pasii de respectat!

Conform art. 51 alin. (2) din Codul muncii, contractul individual de munca poate fi suspendat in situatia absentelor nemotivate ale salariatului, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, contractul individual de munca, precum si prin regulamentul intern.

Deoarece suspendarea pentru absente nemotivate nu este un caz de suspendare intemeiat pe un certificat medical, suspendarea se inregistreaza in Revisal.

Conform art. 4 alin. (1) lit. e) din Hotararea Guvernului nr. 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor, datele prevazute la art. 3 alin. (2) lit. o) se transmit cel tarziu in ziua anterioara datei suspendarii/datei incetarii suspendarii, cu exceptia situatiei absentelor nemotivate cand transmiterea in registru se face in termen de 3 zile lucratoare de la data suspendarii.

Asadar pentru absente nemotivate suspendarea se transmite in Revisal in termen de 3 zile lucratoare de la data suspendarii.

Data suspendarii este prima zi in care salariatul nu s-a prezentat la lucru. Astfel, contractul de munca trebuie suspendat si transmis in Revisal la 3 zile de la prima zi de absenta nemotivata. Neoperarea si netransmiterea suspendarii in Revisal poate fi sanctionata cu amenda cuprinsa intre 5.000 si 8.000 lei (art. 8 alin. (2) lit. d) din H.G. nr. 905/2017.

Daca ulterior salariatul prezinta un certificat medical pentru perioada in care a absentat de la locul de munca, inregistrarea suspendarii CIM in Revisal va fi anulata.

Citește mai mult: Manager.ro