Optimismul directorilor generali din România privind revenirea economiei globale a atins cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, 60% dintre respondenţi considerând că situaţia economică se va îmbunătăţi în următoarele 12 luni, potrivit raportului CEO Survey 2021, realizat de PwC România.

„Încrederea executivilor în perspectivele de creştere a economiei a atins un nivel record în ultimul deceniu de când realizăm acest raport în România, fiind de trei ori mai mare procentul celor optimişti decât la ediţia din 2020. Cele mai recente prognoze privind evoluţia economiei româneşti, cum este cea a FMI care anticipează o creştere a PIB de 7% în 2021, vin să confirme percepţiile liderilor de afaceri. Totuşi, anxietatea privind pandemia încă nu a dispărut şi rămâne pe primul loc în topul ameninţărilor pentru creşterea economiei şi a companiilor atât pe plan global, cât şi în ţara noastră. Rezultatele studiului nostru mai arată că directorii generali din România transmit un mesaj clar autorităţilor că sunt în continuare foarte preocupaţi de evoluţia pandemiei, de volatilitatea politicilor publice, de riscul unei poveri fiscale în creştere şi de reglementarea excesivă”, a declarat Ionuţ Simion, country managing partener PwC România.

În pofida crizei cauzate de pandemie, circa doi din cinci directori generali afirmă că au reuşit să păstreze relativ constant numărul de angajaţi în ultimele 12 luni.
În acelaşi timp, 30% susţin că numărul de angajaţi din organizaţiile lor a crescut în ultimele 12 luni, ponderea lor fiind mai mare decât la nivel global (24%) şi regional (25%), iar un procent apropiat (31%) declară că efectivul salariaţilor a scăzut în ultimul an. La nivel global 38% dintre respondenţi afirmă că au fost nevoiţi să renunţe la o parte dintre angajaţi.

Deşi admit că este o provocare tot mai mare să găsească pe piaţă angajaţi talentaţi şi, în ciuda unor predicţii cu privire la faptul că tehnologia va transforma radical anumite meserii, directorii generali rămân în general optimişti cu privire la majorarea numărului de angajaţi din organizaţiile lor în următoarele 12 luni. Totuşi, 41% dintre respondenţi spun că au ca prioritate creşterea productivităţii prin automatizare şi tehnologizare pentru a asigura competitivitatea propriilor organizaţii.

„Trebuie însă remarcat că ponderea liderilor de afaceri care estimează o creştere numerică a propriilor echipe este în general mai mic comparativ cu anii anteriori. Astfel, 46% dintre directorii generali din România consideră că numărul de angajaţi va creşte în următoarele 12 luni. Deşi procentul este puţin mai mare decât cele înregistrate la nivel global şi regional, el marchează o scădere faţă de perioada 2018-2020 (53%). În următorii trei ani însă creşte gradul de optimism în privinţa majorării numărului de angajaţi, opt din zece directori generali din România estimând o creştere a numărului de salariaţi”, arată raportul PwC.

O „moştenire” pozitivă a pandemiei ar putea fi faptul că liderii de organizaţii au un sentiment mai profund al nevoii de a se îngriji de sănătatea şi bunăstarea angajaţilor lor. Aproape o treime dintre directorii generali din România îşi propun să crească competitivitatea afacerii prin oferirea unor aranjamente de lucru flexibile şi asigurarea unui echilibru între muncă şi viaţa personală a angajaţilor.
Desfăşurat în ianuarie şi februarie 2021, CEO Survey explorează opiniile a 174 de directori generali din România.