Apple a dat startul Conferinței anuale a dezvoltatorilor din întreaga lume (WWDC), dar compania se ocupă cu o problemă mult mai importantă pe plan intern. În urma anunțării politicii de lucru la distanță post-pandemie a companiei, un grup de angajați s-a opus revenirii planificate la birouri. Într-un e-mail publicat de The Verge, managerul general al Apple, Tim Cook, a cerut angajaților să vină la birou luni, marți și joi începând cu luna septembrie, oferindu-le opțiunea de a continua să lucreze la distanță miercuri și vineri.

„Știu că nu sunt singurul căruia îi lipsește zumzetul activității, energia, creativitatea și colaborarea întâlnirilor noastre personale și sentimentul de comunitate pe care l-am construit cu toții”, a scris Cook, dar după cum se dovedește, angajații săi nu sunt la fel de dornici să se întoarcă la birou pe cât pare să-și asume conducerea companiei. Într-o scrisoare către Tim Cook și conducerea executivă, un grup de angajați organizat într-un canal Slack cu 2.800 de membri au abordat „o preocupare tot mai mare în rândul colegilor noștri” în ceea ce privește politica de lucru flexibilă a companiei.  „În ultimul an ne-am simțit de multe ori nu doar neauziți, ci uneori ignorați în mod activ”, spun aceștia în scrisoare, susținând că mulți angajați se simt să facă „munca de zi cu zi, fără constrângere unei navete zilnice între birouri. ”

Este interesant de văzut că astfel de probleme există chiar și la o companie precum Apple, care tocmai s-a mutat în noul său sediu de mai multe miliarde de dolari, unde mulți oameni ar dori să lucreze. Totuși, aceasta ilustrează o tendință însemnată, care a apărut în ultimele luni, și anume o reticență a lucrătorilor de a renunța la munca flexibilă după pandemie.

Potrivit unui sondaj realizat de YouGov la începutul acestui an, 80% dintre americanii care au început să lucreze de acasă în timpul pandemiei doresc să continue acest lucru cel puțin jumătate de an din momentul în care pandemia s-a încheiat. În timp ce 24% dintre acești lucrători ar dori să lucreze de la domiciliu cu normă întreagă, 37% ar prefera un model care le lasă opțiunea de a intra în birou ocazional. Modelul sugerat de Apple, adică lucrul în birou de cele mai multe ori, cu opțiunea de a lucra la distanță unele zile, este preferat doar de 12% din cei care au trecut la munca la distanță în ultimul an.

Sursa info și foto: https://www.statista.com/chart/25019/preferred-work-location-after-the-pandemic/