Guvernul german a adoptat miercuri un proiect de lege privind majorarea salariului minim orar, de la 9,82 de euro în prezent, până la 12 euro începând de la 1 octombrie, una dintre măsurile promise de cancelarul social-democrat Olaf Scholz şi de care vor beneficia peste 10% dintre persoanele active, informează AFP.

Parlamentul german, Bundestag-ul, va trebui să dezbată şi să voteze acest proiect de act normativ înainte de a deveni lege.

Măsura va îmbunătăţi remuneraţia pentru aproape 6,2 milioane de salariaţi, dintr-un total de 41,5 milioane salariaţi şi o populaţie activă de 45,2 milioane de persoane la finele lui 2021.

Concret, proiectul de lege prevede o majorare a salariul minim legal în două etape, de la 9,82 euro pe oră până la 10,45 euro pe oră la 1 iulie 2022, iar de la 1 octombrie până la 12 euro pe oră.

De această modificare vor profita în special angajaţii din estul ţării, din landurile fostei RDG, femeile şi în general „cei care au făcut ca ţara să funcţioneze în timpul pandemiei”, a comentat ministrul Muncii din Germania, social-democratul Hubertus Heil, într-un comunicat de presă.

Majorarea salariului minim este prevăzută în acordul de coaliţie încheiat de social-democraţi, verzii şi liberalii germani în luna decembrie 2021.

Măsura va duce la creşterea globală a puterii de cumpărare cu 4,8 miliarde de euro în prima economie europeană, a estimat Confederaţia germană a sindicatelor (DBG).

În plus, actul normativ prevede majorarea plafonului de remunerare a aşa-numitelor „mini job-uri”, adică munca temporară care este exercitată pe lângă principalul loc de muncă, de la 450 până la 520 de euro pe lună, un aspect criticat de sindicate. Această majorare a plafonului pentru mini job-uri „este fatală” deoarece va consolida munca precară, susţine Christiane Benner, vicepreşedintele sindicatului IG Metall.

În plus, majorarea salariului minim ar putea alimenta de asemenea inflaţia, care a atins deja un nivel record de aproape 5% la finele lui 2021.

„Aceasta va avea probabil un efect notabil asupra preţurilor produselor alimentare”, a apreciat miercuri preşedintele Preşedintele Asociaţiei Fermierilor Germani, Joachim Rukwied. AGERPRES