Certificatul verde care atestă fie vaccinarea anti-COVID, fie trecerea prin boală sau testarea, va fi obligatoriu de prezentat la locul de muncă, în Italia. Măsura intră în vigoare începând cu data de 15 octombrie și va trebui respectată atât de angajații care lucrează în sistemul public, cât și de cei care activează în domeniul privat.

Italia devine astfel prima țară din Europa care inițiază această măsură, ce va fi valabilă în toate spațiile de lucru, la fabrici, școli, magazine și până la birouri și șantiere.

„Trebuie să revenim la normalitate, cu reluarea activităților în prezență. Am decis să introducem permisul verde pentru că este un instrument care funcționează, acceptat de oameni și monitorizat”, a explicat Mario Draghi, premierul Italiei, potrivit G4media.

Executivul se așteaptă ca odată cu această decizie să crească numărul populației care se vaccinează împotriva COVID-19. Cei care nu vor respecta acest lucru la locul de muncă, nu vor fi primiți la lucru și se va considera că sunt absenți în mod nejustificat.