Un material de Iuliana Morlova, HR Professional / Career Coach, www.psy-hub.ro
Perioada de mijloc a vieții, situată de obicei în jurul vârstei de 40-50 de ani, mai este cunoscută ca perioada de criză de la mijlocul vieții. Însă, având în vedere că vine la pachet cu oportunități semnificative de dezvoltare și exploatare a potențialului personal, de ce nu am putea privi-o mai degrabă ca potențialul de la mijlocul vieții?
În ciuda provocărilor și întrebărilor pe care le poate aduce, acest moment al vieții este caracterizat de o bogăție de experiențe acumulate, învățăminte și înțelepciune, care pot fi folosite pentru a aduce contribuții semnificative atât în carieră, cât și în viața personală. Este o ocazie pe care mulți o privesc ca pe momentul potrivit pentru a se angaja în proiecte ambițioase sau pentru a-și împlini visele amânate. Adesea această schimbare este alimentată din interior, când simțim că suntem gata pentru noi provocări.
Cu toate acestea, undeori se întâmplă să aud de la persoanele cu care lucrez în proiecte de dezvoltarea carierei “mi-e teamă că nu mă mai angajează nimeni după 40 de ani” sau „este foarte greu să gasești un job după această vârstă”. Astfel de gânduri pot alimenta teamă și lipsa de încredere în noi înșine, conducând la blocaje și îndoieli în ceea ce privește potențialul nostru. Atunci când schimbarea este impusă de frică sau de evenimente externe, este dificil să ne conectăm cu abilitățile și aspirațiile noastre.
În acest context, este de o importanță crucială să cultivi încă dinainte de a resimți presiunea nevoii, o mentalitate propice schimbării. Cu toate că deseori există această conștientizare a necesității unei schimbări de direcție în carieră, adesea lipsește claritatea asupra pașilor de urmat. În acest sens, îți recomand un exercițiu de auto-reflecție:
- Gândește-te la abilitățile, pasiunile și interesele tale. Ce te face să te simți înflăcărat și energizat?
- Analizează succesele și realizările tale anterioare. Care au fost momentele în care te-ai simțit cel mai mulțumit de tine?
- Identifică punctele tale forte și punctele slabe. Ce zone ale vieții tale necesită dezvoltare?
- Examinează obiectivele tale personale și profesionale. Sunt ele clare și bine definite? Dacă nu, ce schimbări ai putea face?
Cu ajutoul unui specialist, îți poți reconstrui identitatea profesională și consolida încrederea, îți poți identifica resursele interne și îți poți crea o viziune clară asupra viitorului dorit. Acest proces nu presupune doar o simplă schimbare în carieră, ci și o oportunitate de a te reconecta cu dorințele tale profunde și de a dezvolta întregul tău potențial.