Compania Worwag Pharma aniversează în 2023 nu mai puțin de 25 de ani de activitate în România, perioadă în care a înregistrat o evoluție semnificativă, devenind un jucător important în industria farmaceutică locală, cunoscut pentru calitatea produselor și angajamentul în furnizarea de soluții terapeutice specifice ariilor terapeutice în directă conexiune cu bolile metabolice (diabetul zaharat), bolile cardiovasculare și hepatopatiile.

Compania este specializată în producția de medicamente cu conținut de biofactori (vitamină, minerale și oligoelemente) recunoscute prin calitate și eficiență. În cei 25 de ani de activitate, a reușit să obțină aproape 1,5% din piața farmaceutică din România, iar la nivel de global, în grupul Worwag Pharma, este pe locul 3, cu 13% din cifra a afaceri a grupului.

Viața în piața farmaceutică din România este o continuă provocare. Fiecare an este diferit datorită condițiilor din piață, influențate de mediul socio economic, datorită competitorilor vechi și a celor noi care apar, datorită strategiilor pe care compania mamă le strabilește și nu în ultimul rând datorită oamenilor din echipă, spune Norina Găvan, CEO Worwag Pharma România, într-un interviu pentru platforma GlobalManager.ro.

Anul 2020 a schimbat multe paradigme

Aceasta rememorează câteva din momentele provocatoare ale acestor 25 de ani, amintitnd de anul 2011, când a început implementarea taxei claw back și predictibilitatea evoluției businessului a fost pusă la încercare, apoi de anul 2015, când a fost necesar un proces de restructurare a echipei. Anul 2020 cred că a fost dificil pentru toți jucătorii din piață, fiind anul care a schimbat multe paradigme, începând cu modalitățile de abordare a medicilor și farmaciștilor și continuând cu ‚work from home’’’. Anul 2022 a adus, la rândul său, schimbări majore în lista de produse compensate, schimbări care au afectat produsele companiei din grupa Milgamma.

„Oamenii din echipa Worwag Pharma România sunt în general optimiști, căutăm să vedem lucruri pozitive în tot ceea ce facem, chiar în situații dificile. Învățăm din tot ceea ce facem. Lucrul cel mai plin de satisfacție este faptul că mă mândresc cu colegii mei, cu oamenii din echipa mea. Am o echipă cu oameni maturi și responsabili, sufletiști, ne respectăm între noi, iubim să facem lucruri și să le facem bine. Mai mult, cred cu convingere că știm de-ce-ul nostru care are multe puncte comune cu de-ce-ul fiecăruia dintre noi”, explică Norina Găvan.

“Dezvoltarea unei culturi organizaționale pozitive și sănătoase este esențială”

Norina Găvan recunoaște că păstrarea pe termen lung a angajaților experimentați și dedicați, în condițiile unei piețe a muncii tot mai volatile, este un proces complex, dar esențială este dezvoltarea unei culturi organizaționale pozitive și sănătoase. “În cadrul echipei Worwag Pharma România este promovată o cultură organizațională bazată pe respect, colaborare, recunoaștere și dezvoltarea profesională, astfel încât colegii să se simtă valorizați și conectați la misiunea și valorile companiei noastre. Ne străduim să remunerăm angajații în mod corespunzător și să beneficieze de pachete competitive de beneficii, cum ar fi tichete de masă, asigurare de sănătate, program de training și dezvoltare, bonusuri bazate pe criterii de performanță. Comunicăm cu regularitate cu angajații cu privire la direcția și strategia companiei, schimbările organizatorice și planurile de viitor. Transparența face parte din practica noastră si aceasta poate reduce incertitudinile și neînțelegerile și poate crea un climat de încredere.

Interlocutoarea noastră adaugă că succesele individuale și mai ales cele colective sutn sărbătorite împreună și – pe cât este posibil – angajații sunt implicați în procesul decizional. Cu toate acestea, oportunitățile de avansare sunt destul de limitate în companie, pentru că organigrama nu este una foarte stufoasă.

“Atingerea obiectivelor și evaluarea obiectivă și regulată a performanței ne ajută la menținerea motivației și a angajamentului angajaților. La Worwag Pharma România ascultăm feedback-ul angajaților cu atenție și ne străduim să luăm măsuri în funcție de acesta. Fără discuții, păstrarea angajaților experimentați și dedicați într-o piață a muncii volatilă necesită o abordare holistică, care să includă o cultură organizațională puternică, dezvoltarea profesională și beneficii atractive, comunicare deschisă și recunoaștere a eforturilor angajaților. Este important să menținem o relație de lungă durată și să investim în dezvoltarea și fericirea angajaților pentru a-i motiva să rămână în echipă pe termen lung”, menționează Norina Găvan.

“Tehnologia a transformat modul în care comunicăm și colaborăm

Întrebată cât de importantă a devenit inovația tehnologică în munca de zi cu zi la Worwag Pharma România, liderul companiei recunoaște că tehnologia a dus la automatizarea multor procese, ceea ce a crescut eficiența și productivitatea în muncă. Sunt folosite softuri de gestionare a proiectelor, aplicații de contabilitate și un soft de birou care a făcut gestionarea muncii mai ușoară și mai eficientă.

Tehnologia a transformat modul în care comunicăm și colaborăm. Lucram cu aplicații de mesagerie instant, e-mail, videoconferințe și platforme de colaborare, care au făcut posibilă comunicarea în timp real cu colegii sau clienții din întreaga țară și chiar din întreaga lume. Dispozitivele mobile, smartphone-urile și tabletele, ne permit să lucrăm de acasă sau de oriunde, nu doar la birou. Acest lucru a crescut flexibilitatea în munca de zi cu zi și a permis un grad mai mare de mobilitate. Internetul ne pune la dispoziție o cantitate imensă de informații, ceea ce a facilitat luarea deciziilor informate în timp real. Accesul la baze de date, resurse online și instrumente de căutare au transformat modul în care obținem informațiile de care avem nevoie pentru a ne  îndeplini sarcinile de zi cu zi”.

Norina Găvan menționează că o preocupare foarte importantă la nivelul întregii companii o constituie securitatea informațiilor, deoarece, odată cu avansul tehnologiei, există o nevoie crescută de a proteja datele și de a implementa măsuri de securitate pentru a preveni accesul neautorizat la informații sensibile.

“Tehnologiile emergente, cum ar fi realitatea virtuală, realitatea augmentată, blockchain și imprimarea 3D, ne-au adus inovații semnificative, de la medicină și educație la design și producție și căutăm mereu să vedem unde și cum să le folosim”, menționează Norina Găvan, adăugând că a devenit imperios necesar să te adaptezi și să înveți să lucrezi cu aceste tehnologii, pentru a te menține relevant într-un mediu de muncă în continuă schimbare.

Planurile de dezvoltare ale Worwag Pharma România coincid evident cu cele de dezvoltare ale grupul Worwag Pharma și au la bază continuarea misiunii noastre: să cream soluții eficiente și centrate pe client pentru prevenirea și tratamentul bolilor asociate stilului de viață. Planurile noastre iau în considerare și schimbările din industrie, cererea de pe piață și bineînțeles sunt aliniate la strategiile comerciale ale companiei mamă. Ne propunem să fim mâine mai buni decât suntem azi. Ne dorim să rămânem aceeași parteneri profesioniști în fața tuturor clienților noștri”, conchide Norina Găvan.