Asociația CivicNet, OMV Petrom și Ministerul Educației au lansat în cursul lunii iulie Platforma Harta meseriilor – care conține într-un format interactiv toate școlile profesionale și liceele tehnologice din țară.

Este prima platformă digitală care conectează meseriile pregătite în şcolile profesionale cu potenţialul de cerere din piaţa muncii, pe diferite domenii de activitate.

Platforma oferă informaţii utile pentru părinţi, elevi și profesori, dar şi pentru companii sau instituţii de învăţământ. Astfel, elevii de gimnaziu şi părinţii acestora pot afla de pe meserii.ro atât ce şcoli profesionale sau licee tehnologice se află în zona în care locuiesc şi ce calificări au acestea în pregătire, cât şi numărul de firme din domeniul căutat, oferind o idee asupra potenţialului cererii din piaţa muncii pentru o anumită meserie.

Companiile pot afla în ce regiuni găsesc viitori absolvenţi în calificarea de care au nevoie, putând astfel defini mai bine planuri de extindere şi dezvoltare. Instituţiile de învăţământ şi decidenţii pot vedea numărul şi distribuţia companiilor care activează în domeniul de interes, datele de contact ale companiilor relevante (pentru a le propune parteneriate pentru sesiuni de practică sau pentru a primi echipamente şi utilaje în scop didactic) şi pot decide adaptarea programei şi politici publice mai bune.

Ce poți face pe meserii.ro:

  • Vezi toate școlile profesionale și liceele tehnologice din țară. Date actualizate pentru anul școlar 2020-2021.

  • Caută o calificare (de ex. sudor, mecanic, bucătar) și harta îți arată câte firme și câți salariați activează în domeniul respectiv.

  • Filtrează căutarea după localitate, tipul unității de învățământ (liceu, școală profesională, dual), mediul urban/rural, forma de învățământ (de stat sau privat).