Recrutarea specialiștilor din țări străine a devenit o operațiune obișnuită pentru tot mai multe companii locale și internaționale. Datorită acestei opțiuni, afacerile obțin succes și evoluează, toate pentru că angajează în echipa lor specialiști cu abilități diferite decât cele pe care le pot găsi în țara lor. Printre alte motive sunt așteptări salariale prea ridicate în rândul cetățenilor din România sau lipsa forței de muncă în anumite domenii.

Conform mai multor surse, angajatorii Români sunt deschiși să angajeze forță de muncă din străinătate, în special cetățeni ai Republicii Moldova.

Dacă și firma ta recruteză specialiști din Republica Moldova, atunci acest articol este scris special pentru tine. înainte de a căuta pe cineva în echipa ta, hai să vedem câteva sfaturi utile, care te vor ajuta să recrutezi profesioniști din Moldova:

Asigură-te că ești familiarizat cu legislația României cu privire la angajarea unui cetățean din alt stat. Fii pregătit să știi răspunsurile la întrebările ce țin de actele necesare pentru angajarea în străinătate. Procesul de integrare în firma ta a unui cetățean din altă țară este unul îndelungat și complicat, asigură-te că viitorul tău angajat este bine informat și are dosarul în regulă.

Atunci când îți dorești să atragi angajați din altă țară, este important să înțelegi că aceste persoane renunță la mai multe lucruri, odată ce accepta oferta ta. Din acest motiv, dacă ești o companie mare, pe lângă beneficiile standard pe care le oferi angajaților, cum ar fi: bonusuri suplimentare, prime de vacanță, tichete de masă etc., Este bine să elaborezi o listă cu beneficii specifice persoanelor care vin în compania ta dintr-o altă țară. Câteva dintre ele sunt: Cazare gratuită, rambursarea cheltuielilor de transport și a testului covid pentru intrarea în țară.

Dacă angajezi forță de muncă străină este bine să ai un plan de integrare al noului angajat bine pus la punct. Pe lângă familiarizarea acestuia cu fișa postului asigură-te că că noul membru s-a acomodat și că se simte bine la locul de muncă. Printre dificultățile pe care le poate întâmpina un angajat dintr-o țară străină sunt: sentimentul de singurătate, diferențiere, iar în cel mai rău caz acesta poate deveni jertva inegalității și discriminării.

Unde să cauți forță de muncă din Republica Moldova? Bineînțeles că cel mai bine este să cauți pe o platformă cu oportunități de angajare din țara de unde planifici să cauți angajați. Aici te poate ajuta site-ul delucru.md – platformă cu locuri de muncă în Republica Moldova. tot ce trebuie să faci e să creezi un profil al companiei pe site și să plasezi anunțul. Platforma îți oferă posibilitatea de a folosi un set de instrumente utile cu ajutorul cărora poți găsi profesioniști din diverse domenii, în dependență de necesitățile și cerințele pe care le ai tu.