În România nu am încercat să exploatăm noi zăcăminte de gaze naturale, dar acum se dovedește că suntem capabili și sper ca securitatea pe partea de gaze naturale să poată fi atinsă din nou. Este declarația făcută de Silvia Vlăsceanu, Directorul Executiv al Asociației Producătorilor de Energie Electrică – HENRO, în cadrul Dezbaterii CLCC cu tema „Securitatea energetică a României. Se investește pentru exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră, Hidroelectrica vine la Bursa de la București”.
”România trebuie să-și păstreze acest mix energetic, de fapt fiecare stat membru al Uniunii Europene ar trebui să aibă libertatea de a-și alege propriul mix energetic, în funcție de resursele naturale pe care le deține și de capacitățile deja în funcțiune, care și-au dovedit în timp utilitatea și eficiența. Din păcate, noi n-am prea vorbit în ultimii 20 de ani despre piața de capacități, văd că la nivel european se încearcă timid, să se lanseze acest concept. Poate nu e târziu să încercăm și noi, pentru că vedem că state care inițial au blamat tranziția energetică, energia din surse regenerabile și care nici măcar nu concepeau energia curată, acum redeschid capacitățile, redeschid mine de cărbune, ceea ce înseamnă că vor produce energie electrică și din cărbune”, menționează Silvia Vlăsceanu.
Specialista a subliniat că în privința gazelor naturale, România a stat dintotdeauna foarte bine.
”Cred că am fi putut şi în anii anteriori pandemiei, conflictului din Ucraina, să renunţăm la importurile din Rusia, dacă într-adevăr ar fi fost un obiectiv în sine acest fapt. E adevărat, dacă gazul natural a fost mai ieftin de importat, nu am dezvoltat propriile capacităţi aici, în România, nu am încercat să exploatăm noi zăcăminte de gaze naturale, dar acum se dovedeşte că suntem capabili și sper ca securitatea pe partea de gaze naturale să poată fi atinsă din nou. conform unor termene anunţate.”
România este printre fruntașele Europei
”În această vară, pe fondul unui unei solicitări foarte bune, au fost zile în care consumul de energie a fost asigurat în proporție de 60-70 % din surse regenerabile. Dacă punem în balanță, și trebuie să punem în balanță această energie, producția de energie din hidro mare a ajuns să acopere 50% în unele zile. România este printre fruntașele Europei. Sunt țări care se află printre promotoarele surselor regenerabile și care chiar dacă au avut, la fel ca și noi, angajamente luate conform primei directive pe surse regenerabile, nu au reușit să-și atingă țintele”, explică directorul executiv HENRO.
Avem nevoie de capacități în bandă; nu putem asigura stabilitatea și siguranța sistemului doar cu surse regenerabile
”Nu prea vorbim de randamentele și de eficiența acestor panouri fotovoltaice, cu toate că e perioada în care promovăm asta. Consumatorul, în general, omul de bună credință, știe că trebuie să aibă în permanență energie electrică la anumiți parametri de calitate. Aceștia se asigură cu eforturi din partea dispeceratului energetic, care are nevoie de capacități în bandă, adică să producă constant și continuu fără fluctuații, iar acestea nu pot fi asigurate decât pe de o parte din nuclear, cărbune, gaze naturale, hidro mare, care are și rolul esențial pentru orice sistem electroenergetic de a asigura echilibrarea”.
Silvia Vlăsceanu a adus în discuție arhitectura sistemului și a afirmat că, odată cu apariția prosumatorilor, trebuie redesenat sectorul electroenergetic. De asemenea, aceasta a menționat că România se confruntă cu un deficit de proiectanți.
Proiectantul și consumatorul – factori cheie în stabilirea eficienței energetice
”nZEB se referă la consumul de energie care trebuie să asigure performanța și care trebuie să se încadreze într-un anumit standard exprimat în kw/oră pe m². În acest context, proiectantul are obligația să gândească casele, clădirile cât mai eficiente de acum înainte, astfel încât să se reducă pierderile”, susține reprezentanta HENRO.
În încheierea dezbaterii, Silvia Vlăsceanu a accentuat importanța eficienței energetice, făcând referire la consumator: ”Consider că trebuie să intervenim și asupra educației consumatorului în ceea ce privește eficiența energetică și să vedem cum putem să conservăm cât mai mult din energia primară a României, și nu doar a României.”
Înregistrarea întâlnirii „Securitatea energetică a României. Se investește pentru exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră, Hidroelectrica vine la Bursa de la București” poate fi urmărită integral, AICI
Reuniunile CLCC
Întâlnirea digitală a fost organizată de CLCC – Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării, for ce reunește aproximativ 2.000 de companii, care consideră că libertatea economică, cea a comerţului și a comunicării sunt fundamentale, într-o societate democratică. Acesta susține și apără interesele membrilor săi în relație cu terți, sprijină schimburile de informații și experiență, întărirea relațiilor cu organizații profesionale naționale și internaționale și promovarea concurenței loiale.