Piața muncii se schimbă din cauza automatizării și este important să ne asigurăm că nimeni nu este lăsat în urmă, a declarat, la Digital Innovation Summit Bucharest (DISB) 2025, ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu.
‘Consider că, pentru fiecare dintre noi, adaptarea inclusiv la noile tehnologii constituie o provocare reală. De la vulnerabilitățile de cybersecurity pe care fiecare dintre noi le avem datorită sau din cauza, depinde cum privim aceste provocări, la dispozitivele pe care le utilizăm, până la nevoile sistemice pe care administrația din România, la administrația publică centrală sau administrația locală le au. Este evident că procesele de digitalizare sunt și trebuie să fie un facilitator, modalitatea prin care să ne îmbunătățim serviciile publice, astfel încât pentru beneficiari, pentru români, utilizarea acestora să fie mai lesne și la un click distanță (…) Pentru mine, ca ministru al Muncii, progresul digital trebuie să vină în acord cu schimbările din piața muncii, schimbările pe care relațiile dintre oameni, plecând de la piața muncii, le generează și atacurile cibernetice, hărțuirea online sau abuzurile din mediul digital le pot aduce. În același timp, este foarte important ca transformările din mediul digital să aibă în centru oamenii, astfel încât să ne ajute să trăim mai bine, să sprijinim categoriile vulnerabile și să îmbunătățească politicile sociale. Cred că folosirea tehnologiei, pentru a face viața mai bună, mai sigură și mai ușoară pentru noi toți, este esențială. Piața muncii se schimbă din cauza automatizării și este important să ne asigurăm că nimeni nu este lăsat în urmă’, a afirmat Bucura-Oprescu.
Potrivit sursei citate, Ministerul Muncii a lansat și are implementare mai multe proiecte de digitalizare care îmbunătățesc serviciile publice și eficientizează procesele interne. ‘Reges Online este o nouă platformă care înlocuiește sistemul Revisal pentru o gestionare în timp real a contractelor de muncă prin interconectarea bazelor de date naționale. Reconect este un mecanism de anticipare a nevoilor pieței muncii, o platformă dezvoltată de colegii noștri de la ANOFM, care ajută la corelarea educației cu cerințele de pe piața muncii. Venitul minim de incluziune este un program social lansat în ianuarie 2024, care reunește mai multe forme de ajutor social într-un sistem unitar și pentru prima dată în istoria României, cu obligația de ocupare. Adică nu poți primi venit minim de incluziune la nesfârșit. Trebuie să mergi la agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă, trebuie să încerci forme de pregătire profesională, astfel încât acești români să nu fie ținuți captivi și să ajungă în piața muncii. De asemenea, nu pot primi venit minim de incluziune dacă nu-ți trimiți copiii la școală, astfel încât prin educație să le dăm aripi copiilor’, a punctat demnitarul. AGERPRES