Cercetătorii de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu au dezvoltat un sistem informatic care poate detecta și analiza activitățile repetitive ale angajaților. Acest sistem poate oferi analize și perspective asupra oportunităților de automatizare a acestor activități.
Brevetul 4242848 / 2024 – Method and computer system for capture and analysis of repetitive actions generated by the employee-computer interaction înregistrat la Oficiul European de Brevete valorifică o parte din cercetările desfășurate în cadrul grantului de excelență Workforce analytics with machine learning algorithms for evaluating employee performance and satisfaction in teleworking environments, finanțat de către Centrul de transfer de cunoaștere al Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, cu fonduri Hasso Plattner.
Autorii, Nicolaescu Sergiu, Receu Ilie, și Kifor Vasile Claudiu de la Centrul de cercetări pentru produse și procese sustenabile al ULBS, propun o soluție capabilă să detecteze activitățile repetitive rezultate din interacțiunile angajaților cu sistemele informatice, să furnizeze analize și perspective asupra oportunităților de automatizare a acestor activități și să sprijine astfel luarea deciziilor pentru optimizarea proceselor.
Cadrul de lucru implică utilizarea unei chei unice pentru fiecare angajat și a unui pachet software ce exportă automat datele într-o bază de date non-relațională, dată fiind creșterea exponențială a cerințelor de procesare a datelor, atât în ceea ce privește volumul, cât și varietatea acestora.
Analiza datelor este realizată prin utilizarea unor module precum: Procesarea Datelor, Inteligentă Artificială, Vizualizare a Datelor și Analiză, și Capturarea Activităților Repetitive. Cel din urmă modul folosește un algoritm specializat pentru a analiza și identifica cicluri similare în graful schimbărilor de context. În plus, integrează tehnici de inteligență artificială pentru a filtra datele, asigurând astfel o detecție mai precisă și relevantă a tiparelor de comportament repetitiv.