De la începutul acestui an, Lumo HR, companie specializată în recrutarea de personal din țări asiatice, precum Nepal, India, Filipine, Sri Lanka, Vietnam sau Bangladesh, a primit tot mai multe solicitări din partea unor angajatori din România, interesați să-și completeze echipele cu muncitori străini. “Muncitorii din Asia sunt apreciați pentru că aduc stabilitate în echipele în care lucrează, se adaptează ușor, sunt mereu deschiși să învețe lucruri noi, sunt harnici și responsabili. Pentru ei, un loc de muncă în Europa este o oportunitate extraordinară, pentru că astfel își pot întreține familiile, și cei mai mulți dintre ei profită din plin de această șansă”, explică reprezentanții Lumo HR.

De altfel, companii importante au apelat la muncitori din Asia chiar și în timpul pandemiei. Anul trecut, De’Longhi a angajat mai mult de 30 de srilankezi în fabrica de la Jucu, cea mai mare unitate de producție din Europa a grupului italian. Și bihorenii de la Valtryp, prima companie cu capital integral românesc din domeniul automotive, au integrat peste 20 de muncitori din Sri Lanka în fabrica din Oradea, iar managerul general și fondatorul companiei, Valeriu Trip, se felicită pentru această decizie. “Sunt foarte mulţumit de ei. Iniţial am adus 21, dar şapte, care nu s-au adaptat, au plecat în altă parte. Pe ceilalţi, două luni i-am şcolit, a treia lună a fost de probă, iar după patru luni pot să spun că sunt bine pregătiţi şi după şase luni încep să lucreze cu profit”, spune omul de afaceri bihorean.

La finalul anului trecut, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a stabilit că numărul maxim de muncitori străini ce pot fi aduși în România, în acest an, va fi de 25.000. Numărul este cu 5.000 mai mic decât cel de anul trecut. Decizia de reducere a contingentului de lucrători străini a fost luată în baza datelor transmise de Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI). Chiar și într-un an în care cele mai multe companii și-au regândit planurile de recrutare, IGI a emis, în primele zece luni din 2020, 17.578 de avize de angajare/ detașare.

În condițiile în care semnalele de pe piața muncii indică o revenire puternică a activității, aproape de cotele de dinaintea pandemiei, companiile din România se apropie de momentul în care vor relua “vânătoarea” de candidați, cu care erau obișnuiți până în martie 2020. Anul acesta, la finalul lunii martie, cele mai importante platforme locale de recrutare online aveau disponibile zeci de mii de joburi – 18.000 erau pe BestJobs, iar peste 23.000 – pe eJobs.