O temere a angajatorilor a fost, în pandemie, să acorde flexibilitate angajaților, a explicat Alina Velic, Director Resurse Umane, Grupul de firme Safir, în cadrul evenimentului „Iași HR Vibes”, de pe 23 iunie.

Pandemia ne-a schimbat modul de lucru. Este dificil, depinde de la industrie la industrie. Eu sunt in domeniul alimentar, nu putem oferi lucru remote, dar încercăm să compensăm. Marea frică a angajatorilor a fost să acorde flexibilitate, libertate. Pandemia ne-a forțat să oferim asta. Și să fim mai umani. Nu pot să promovez flexibilitate, program remote și să atrag forță de muncă pentru că nu îi pot oferi asta. Trebuie transparență. Candidații nu mai aplică, ne-am schimbat complet strategia de recrutare. Atunci, noi mergem spre ei.  Candidații care vin la interviuri și dacă acceptă, am observat că foarte mult contează relația pe care și-a creat-o cu recruiterul.”

Pandemia ar putea contribui la transformarea departamentului de resurse umane, a punctat Diana Avirvarei , CEO & Founder, Human Rise; Founder, HRforIT Iași. A crescut nevoia de relevanță între foarte mult noise. Iar acest lucru este vizibil la nivel de business. În sfârșit HR-ul a devenit strategic. Dacă înainte de pandemie recrutarea era episodică, acum, într-o oră, gata, pierzi un candidat. Este foarte impredictibilă. Am remarcat tranziția dintre angajat spre alt tip de contract, spre relația B2B, dar pregătirea financiară din spate este debutantă din partea candidaților, iar așteptările sunt extrem de nerealiste. Mindsetul de acum 8 ani de zile a developerilor a fost hit and run. Acum, după pandemie, a crescut percepția impactului la ceea ce lucrezi. Se caută foarte mult startup-uri, de exemplu. La nivel de alegere a candidaților, sunt șanse foarte ridicate ca decisivă să fie conjunctura de moment. Estimez că o să se nască un nou rol de HR, acela care o să se ocupe de loializare. Când ai colegi de peste tot, antropologic vorbind, ai nevoia să simți că aparții. Aici este provocarea foarte mare.”

Pe 23 iunie a avut loc o nouă ediție a „Iași HR Vibes”, la care au fost prezenți peste 150 de participanți și speakeri, atât la Palas Congress Hall, cât și virtual, pe platforma MyConnector. În cadrul acestei conferințe, cei 20 de speakeri invitați au discutat despre viteza de reacție a departamentului de HR în situații de criză, acordând o atenție aparte strategiilor prin care specialiștii din domeniu au reușit să răspundă tuturor provocărilor aduse de pandemie, astfel încât organizația să fie pregătită să depășească cu succes orice provocare. Cei care nu au ajuns la eveniment pot solicita înregistrarea conferinței pe site-ul BusinessMark, în secțiunea On Demand.

Iași HR Vibes 2022 este un eveniment organizat de BusinessMark. Platformele Oameni și Companii – GlobalManager.roAdministratie.ro și GlobalHRManager.ro – sunt parteneri de comunicare ai evenimentelor BusinessMark.