“Într-o oarecare măsură, există o responsabilitate comună între angajatori și angajați în ceea ce privește promovarea bunăstării la locul de muncă. Fiecare angajat este responsabil pentru gestionarea propriei sănătăți fizice și mintale și trebuie să fie dispus să-și comunice preocupările și nevoile superiorilor săi”, spune Amanda Augustine, expert internațional în domeniul dezvoltării carierei, reprezentant al CVapp, într-un interviu acordat platformei specializate GlobalHRManager.ro.

Amanda consideră că angajatorii sunt, în ultimă instanță, responsabili pentru crearea unui mediu de lucru favorabil prin implementarea de beneficii și programe care reduc factorii de stres la locul de muncă și promovează un echilibru între viața profesională și cea privată.

“Comunicarea este esențială în acest demers – în timp ce angajații trebuie să își exprime nevoile față de angajatori, angajatorii la rândul lor trebuie să le explice în mod clar așteptările și să abordeze în mod corespunzător și în timp util preocupările personalului”.

Conform unui studiu recent publicat de Aon România, peste 60% dintre companiile românești au implementat strategii de wellbeing pentru a gestiona epuizarea la locul de muncă.

Amanda Augustine explică faptul că aceste strategii includ introducerea sau îmbunătățirea unor politici și programe precum:

“Sisteme de lucru flexibile: Ca parte a pieței de muncă post-pandemice, companiile se concentrează pe oferirea de opțiuni de lucru hibrid care să promoveze un echilibru între viața profesională și cea privată. Aceste sisteme de lucru ar putea varia de la posibilitatea angajaților de a lucra la distanță cu normă întreagă sau parțială, până la oferirea de programe de lucru individualizate.

Politici noi și îmbunătățite de concediu: Politicile de concediu suportă modificări pentru a sprijini mai bine bunăstarea generală a angajaților. De exemplu, unele companii măresc perioada de concediu destinată îngrijirii copiilor bolnavi, a pacienților adulți bolnavi de cancer, cât și concediul de paternitate, în timp ce alte companii implementează concedii speciale pentru bunăstarea mintală.

Programe de asistență pentru angajați (EAP): Un studiu realizat de PwC România a constatat că 85% dintre companiile românești oferă un program de asistență pentru angajați (EAP), pentru a oferi consiliere și sprijin angajaților care se pot confrunta cu probleme de sănătate mintală.

Dezvoltarea grupurilor de resurse ale angajaților (ERG – Employee Resource Groups): ERG-urile sunt grupuri voluntare, conduse de angajați în cadrul unei companii și formate din persoane care împărtășesc un interes sau o trăsătură comună. De exemplu, ERG-urile sunt adesea dezvoltate în jurul unui statut parental comun (de exemplu, mame care lucrează sau părinți singuri), al unui gen (de exemplu, grupul de afinitate al femeilor), al unei etnii sau al unei religii. Aceste grupuri oferă un spațiu sigur pentru angajați pentru a căuta sprijin sau ajutor atât în dezvoltarea personală, cât și în cea profesională. În cazul în care epuizarea pare a fi mai severă sau mai frecventă pentru un anumit segment de angajați, angajatorii ar trebui să ia în considerare dezvoltarea unui ERG pentru a contribui la soluționarea problemei”.

În final, am întrebat-o pe Amanda Augustine care sunt măsurile pe care o companie ar trebui să le implementeze pentru a asigura bunăstarea angajaților și cum ar putea fi verificată eficiența acestora.

“Pe lângă trimiterea anuală a unui sondaj anonim prin care se verifică bunăstarea la locul de muncă, vă recomand să trimiteți sondaje mai scurte și mai frecvente de „verificare a pulsului” pentru a monitoriza implicarea și bunăstarea angajaților. Aceste sondaje mai mici nu ar trebui să cuprindă mai mult de cinci întrebări și pot fi realizate lunar sau trimestrial pentru a oferi un feedback mai regulat și pentru a monitoriza schimbările în ceea ce privește starea generală de bine și moralul angajaților”.

“Revizuirea datelor trimestriale privind fluctuația de personal și realizarea de interviuri cu persoanele care au demisionat pot oferi, de asemenea, informații pentru a afla dacă măsurile unei companii de îmbunătățire a satisfacției și bunăstării angajaților sunt eficiente”, conchide Amanda Augustine.

 

Amanda Augustine este un expert de renume internațional în domeniul dezvoltării carierei, de la crearea unui brand profesional până la obținerea de succes la următorul interviu. Pasionată de a ajuta oamenii să găsească mai repede locul de muncă potrivit, s-a alăturat echipei Talent Inc. în 2015. Un speaker foarte căutat pentru evenimente globale precum Fast Company Innovation Festival și Amazon Career Day, Amanda este urmărită de aproape 20 de mii de adepți pe Twitter.