Charles A. O’Railly, profesor de management la Stanford Graduate School of Business, a studiat modul în care personalitățile liderilor modelează cultura organizațiilor și comportamentul celor care lucrează în ele.

Într-un document creat împreună cu Jennifer Chatman, University of California, Berkeley, el trece în revistă literatura despre liderii narcisici, cuprinzând mai mult de 150 de studii și trage câteva concluzii sumbre și urgente.

Când autoadmirația lor are o anumită bază în realitate, liderii narcisişti pot realiza lucruri măreţe; acesta a fost cu siguranță cazul lui Steve Jobs la Apple. Dar, în ultimul deceniu, cercetătorii au devenit din ce în ce mai preocupați de efectele distructive ale narcisiștilor asupra organizațiilor. Poveștile de precauție abundă, de la Enron la Uber la Theranos, și încep să apară din ce în ce mai multe și în România.

Adevărații narcisiști, spune O’Reilly, sunt egoiști și lipsiți de integritate.

„Ei cred că sunt superiori și, prin urmare, nu sunt supuși acelorași reguli și norme. Studiile arată că au mai multe șanse să acționeze necinstit pentru a-și atinge scopurile. Ei știu că mint și nu-i deranjează. Ei nu simt rușine.” De asemenea, sunt adesea nesăbuiți în căutarea gloriei – uneori cu succes, dar adesea cu consecințe îngrozitoare.

Dar și mai rău, narcisiștii schimbă companiile sau țările pe care le conduc, la fel cum banii răi alungă binele, iar acele schimbări pot supraviețui propriului mandat, spune O’Reilly. Vocile divergente sunt reduse la tăcere, lingușirea și servilismul sunt răsplătite, iar cinismul și apatia corodează orice sentiment de scop comun într-o cultură în care toată lumea este liberă. În extremă, ei pot distruge însăși instituția.

„Acesta este cazul clasic de narcisism vulnerabil recunoscut în psihiatrie”, spune O’Reilly. „Dar în ultimul deceniu sau cam asa ceva, a existat o revărsare de cercetări asupra a ceea ce se numește narcisism grandios. Acești indivizi au o stimă de sine ridicată. Sunt mult mai comunicativi, mai extrovertiți și cu adevărat mai periculoși. Și dovezile arată că obțin poziții înalte în organizații, sunt promovați și câștigă mai mulți bani decât alți oameni.”

Astfel de indivizi caută poziții de putere unde pot fi admirați și-și pot demonstra superioritatea. Deoarece narcisiștii sunt conduși în mod fundamental de propriul interes, nu au empatie și sunt mai puțin constrânși de standardele etice, ei pot provoca un rău enorm odată ce ajung la putere și chiar pot pune în pericol departamentele sau organizațiile pe care le conduc.

Drept urmare, narcisiștii simt adesea că nu primesc admirația și creditul pe care le merită și pot părea consumați patologic de resentimente. Acest lucru poate lua forma petulanței, agresiunii, dezgustului public și abuzului asupra subordonaților. Managerii narcisiști își implică adesea firmele în litigii costisitoare. În viziunea despre lume a narcisistului, alte ființe umane trebuie să fie fie acoliți, fie dușmani.

Multe studii asupra afacerilor arată că un comportament neetic, care se deservește pe sine, de la vârf, trece în cascadă prin organizație și devine acceptat, fiind normalizat.

Ca recomandare, când vă alăturați unei noi companii, să observați cu atenție comportamentele managerilor și poate reușiți să vă dați seama cum trebuie să vă comportați pentru a vă integra, pentru că aveți de ales: puteți face același lucru sau nu, caz în care veți fi exclus și probabil eliminat.

Depinde de fiecare dintre noi să ne selectăm cu atenție liderii, să verificăm cu atenție comportamente, valori, rezultate. Nu suntem neajutorați, informația este acolo, totul este să o accesăm și să o aplicăm.

Și după cum arată cercetările, miza este mare – pentru că, așa cum spune O’Reilly, „Acești oameni nu se vor schimba”.

În acest moment nu există un tratament precis pentru narcisism. Spre deosebire de alte probleme de sănătate mintală, narcisismul este o provocare dificil de tratat. Acest lucru se datorează faptului că narcisiștii de obicei nu cred că au nevoie de tratament și, prin urmare, nu pot fi ajutați. Unul dintre fundamentele oricărui ajutor sau tratament este că pacientul trebuie să fie dispus să se perfecționeze pentru a-și depăși starea. Chiar și cei mai buni specialiști din lume nu pot ajuta o persoană care nu dorește cu adevărat să fie ajutată.

 

Citiți analiza completă a Corinei Neagu, Managing Director DARE (Development Advice & Resources), pe pagina sa de Linkedin: https://www.linkedin.com/pulse/cum-distrug-liderii-narcisici-din-interior-corina-neagu-rkpcf/